Фолк певицата Рени: Израел е прекрасна страна и хората са много мили, но не можах да го почувствам като свой дом

Смята, че конфликтът между Израел и Палестина никога няма да приключи

https://goreshto.net/goreshto/folk-pevicata-reni-izrael-e-prekrasna-strana-i-horata-sa-mnogo-mili-no-ne-mozhah-da-go-pochuvstvam-kato-svoy-dom/118442 Goreshto.net
Фолк певицата Рени: Израел е прекрасна страна и хората са много мили, но не можах да го почувствам като свой дом

Смята, че конфликтът между Израел и Палестина никога няма да приключи

През 2012 г., когато бе на върха на славата си, Рени Гайтанджиева, по-известна като Рени, замина с двамата си синове за Тел Авив, Израел, с двамата си синове Борис и Аспарух по настояване на вече бившия й съпруг Борис Пилософ, който е евреин. Идеята била, че там семейството ще се радва на по-голям просперитет, отколкото у нас, а децата ще получат по-добро образование.

 

Уви обаче, нещата не се развиват по този начин, тъй като няколко години по-късно двойката се развежда и певицата се връща отново в България. В Тел Авив обаче остават нейни приятели, за които тя не спира да мисли, особено при последните събития, случващи се в Обетованата земя.

 

За да замине за Израел, се наложило да сключи брак с вече бившия си съпруг, с когото преди това живели близо 10 години заедно, без брак. Той е с еврейски произход, но децата им, които също имат израелски паспорти, не са евреи, тъй като това се предава по майчина линия. Най-важното условие човек да може да се устрои в Израел, е да има документ за постоянно пребиваване. Има разбира се и съпътстващи изисквания.

 

Твърди, че хората там са свикнали до такава степен с положението, че дори се отнасят с чувство за хумор. Обикновено палестинците обстрелват Израел по време на празници и понякога се налага израелските деца да не ходят на училище по няколко дни с оглед на безопасността им. Хората са инструктирани, ако сирената ги хване навън да не бягат, а да легнат на земята и да покрият главите си с ръце.

 

За 4-годишното й пребиваване в страната, Рени има само един фрапиращ случай от 2012 г., когато децата не били на училище заради сигурността им, но им омръзнало да стоят 3 дни затворени и решила да ги пусне на детската площадка пред блока с майка й. Само няколко минути по-късно чула сигнала за тревога и изпаднала в паника за тях. Изстреляла се веднага навън, за да провери къде са и да им помогне да се приберат по най-бързия начин. Когато ги видяла да тичат към сградата се успокоила, но като се прибрали се скарала на майка й, която им позволила да се отдалечат толкоз много. За щастие им се разминало и Рени благодарила на Господ, че всичко е наред. Тогава за пръв и последен път видяла в небето искра от прихваната бомба.

 

 

Единственият почивен ден в Израел е събота. Хората там работят много, но Рени била само домакиня и тази скука я довела до тежки здравословни проблеми като депресия и др. И макар да твърди, че Израел е прекрасна страна, а хората са много мили, признава, че не могла да го почувства като свой дом.

 

Според нея всички тези конфликти са, тъй като темата за Израел и Палестина е много спорна. Много държави не приемат съществуването на Израел, както и много не приемат съществуването на Палестина. Едва ли обаче някой би могъл да даде точен и ясен отговор защо на мястото, на което се е родил Христос, се стига редовно до кървави стълкновения.

Добавя, че Израел захранва с електричество палестинците, и то безплатно, така че, ако са искали да ги унищожат, са щели отдавна да го направят. За съжаление по света към днешна дата има страшно военни конфликти, свеждащи се до една-единствена дума – политика.

 

В заключение посочва, че конфликтът между Израел и Палестина съществува от десетки години и не е сигурна, че някога ще бъде напълно потушен. Твърди обаче, че Израел е най-пазената и сигурна държава в света, с най-силното контраразузнаване. Затова и е затруднена какво да мисли по горещата тема. Има много теории за случващото се в момента, но няма как да изкаже категорично мнение, тъй като не е експерт по политическите въпроси. Моли се тези кръвопролития да спрат час по-скоро и Бог да пази всички.

Източник: Уикенд

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.