Гласът на Странджа Калинка Згурова: Изпитвам удоволствие от живота

Мнозина искат да са Калинка Згурова, но тя е само една

https://goreshto.net/goreshto/glasat-na-strandzha-kalinka-zgurova-izpitvam-udovolstvie-ot-zhivota/117660 Goreshto.net
Гласът на Странджа Калинка Згурова: Изпитвам удоволствие от живота

Мнозина искат да са Калинка Згурова, но тя е само една

Странджанската народна певица Калинка Згурова – съпруга на популярния композитор Стефан Кънев, е записала над 300 песни и е издала няколко грамофонни плочи и дискове, предимно с песните от Странджа планина. Двамата със съпруга й имат син, който носи името му – Стефан Кънев – младши.

 

От десетилетие не спира да пътува по служебни ангажименти, но това й действа зареждащо. В края на ноември заминава за Мюнхен, отново на фолклорни фестивали.

Връщайки се назад във времето посочва, че първите си пари спечелила точно преди 60 години на фестивала в Граматиково. За награда получила фотоапарат и скромна сума. Вече била завършила 7 клас и тъкмо се била записала в бургаската гимназия „Георги Сава Раковски“. Винаги давала припечелените пари на родителите си, защото така смятала за редно. Те винаги казвали, че трябва да се пести.

 

 

Ежедневно се сблъсква с колегиална злоба и завист. В този ред на мисли казва, че мнозина искат да са Калинка Згурова, но тя е само една. Със записната си дейност е поставяла на мястото им хора, които са се опитвали да я коментират по един или друг начин.

 

Няма момент от живота си, който не харесва и е категорична, че по-интересен живот не би могла да има, нито пък да срещне по-аристократичен човек от съпруга си. Публична тайна е, че той е брат на актрисата Маргарита Дупаринова, а другата му сестра Драга, е всепризнат архитект във Франция. Съпругът й бил изключително талантлив човек. Макар да имал възможност да остане да работи в Париж, се прибрал в родината си от любов към българската народна музика.

 

Изгубила съпруга си навръх Коледа през 1991 г., когато синът й Стефан Кънев-младши бил едва 6-годишен. Не мечтае за нищо друго, освен да е здрава, за да се радва на внучета. Нещата, които обича в този живот, са децата, цветята, музиката и добрите приятели.

Източник: Уикенд

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.