Художникът Иван Яхнаджиев: На стари години се научих да ценя външния си вид

Цена Бояджиева бе изключителна жена, която няма как да забравя

https://goreshto.net/goreshto/hudozhnikat-ivan-yahnadzhiev-na-stari-godini-se-nauchih-da-cenya-vanshniya-si-vid/54103 Goreshto.net
Художникът Иван Яхнаджиев: На стари години се научих да ценя външния си вид

Цена Бояджиева бе изключителна жена, която няма как да забравя

Иван Яхнаджиев несъмнено е сред най-атрактивните родни художници. Той е и баща на бодиарта у нас – обожава да придава цвят и форма на голото женско тяло, това го зарежда с енергия.

 

Сред малцината държавници, осмелили се да грабнат четката и да рисуват върху модели по евино облекло, навигирани от него, е президентът Георги Първанов.

Творби на Иван Яхнаджиев са притежание на много български и чуждестранни галерии, и частни колекционери. Организирал е изложби в САЩ, Гърция, Франция, Швеция, Финландия, Япония и Италия.

 

Въпреки напредналата възраст, продължава да се облича в цветни дрехи, тъй като държи да е хубав във всеки един момент. В Рим се научил да цени външния си вид и си дал сметка, че това не са комплекси. Доставя му истинско удоволствие да подбира дрехите и аксесоарите си. Не очаква обаче комплименти от хората, а сам се радва на пъстротата си.

 

Първите си спечелени пари похарчил за материали и допълва, че по онова време нямало пари за друго. В същото време си дава сметка, че и до ден днешен продължава да живее по този начин, както и повечето родни художници.

 

Искрата към рисуването у него запалила баба му, още в ранна детска възраст.  Тя му купила и първите акварелни бои. Жената имала отношение към изкуството – тъкала черги и бродирала. Очевидно подсъзнателно е разбрала, че и той ще се развива в тази област.

 

Старостта не го плаши, радва се че е здрав и прав, и може да работи. Освен това е наясно, че колкото повече остарява, толкова по-ценен става един художник. Към днешна дата картините му се купуват много по-лесно – интерес към тях има дори в Италия. Това е и причината, поради която е в Рим и рисува в галерия, която е собственост на сина му.

 

Твърди, че през целия му живот не му е липсвала нито любов, нито уважение.

За съпругата си Цена, която вече не е между живите твърди, че била нещо, което не може да бъде повторено като съчетание. Двамата много си допадали и я определя като истинска магия. Вярва, че човешкият живот е предначертан. Никога не е вярвал, че ще отиде в Рим да рисува и ще прави изложби, които ще бъдат посещавани от стотици хора, както и отразявани от най-големите медии там, но се е случило.

 

Ако можеше да промени нещо в живота си, би искал да се роди и учи в Рим. Тогава сигурно творчеството му би било много по-космополитно.

Източник: Уикенд

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.