Маркетинг гуру потресе Виктор Николаев, водещият в ступор

Вече е възможно изкуствен интелект да генерира гласа на ваш близък и така да ви измамят

https://goreshto.net/goreshto/marketing-guru-potrese-viktor-nikolaev-vodeshtiyat-v-stupor/117412 Goreshto.net
Маркетинг гуру потресе Виктор Николаев, водещият в ступор

Вече е възможно изкуствен интелект да генерира гласа на ваш близък и така да ви измамят

Брутална картина на близкото бъдеще в интернет описа в сутрешния блок на Нова телевизия компютърен специалист на високо ниво.

Поводът бяха скандалните случаи на използване на изкуствен интелект (AI) за „събличане“ на снимки, в някои случаи и на непълнолетни момичета.

Институциите имат огромен проблем с осъждането за такива изображения, защото те се водят произведения, генерирани от изкуствен интелект. Те за момента не са престъпления просто защото законите не са ги предвидили в разпоредбите си.

Проблемът е огромен, защото като основа са използвани снимки на реални момичета, от които са „свалени“ дрехите по дигитален път.

Преподавателят в частния СофтУни Александър Иванов обаче буквално препарира водещия Виктор Николаев, като заяви, че дори собственото му лице не е негова собственост. Виктор всъщност сам постави въпроса: „Принадлежи ли ми физиономията ми?“

„Ако имаме качени снимки в интернет, физиономията ни вече не е наша собственост“, отговори директно експертът и добави, че е възможно така да се прави всякакво фалшиво съдържание, което да се появява дори и в медиите, без никакъв шанс да се познае, че е генерирано от AI.

Александър Иванов подчерта също, че до момента не е имало например генериран изкуствено глас, който да говори на български достоверно. Такъв обаче вече има и той не може да бъде разпознат по никакъв начин, че е направен от изкуствен интелект.

Отделно от това може да се използва запис на гласа на близък човек, за да се правят измами. Представете си как се използва гласа на детето ви, което се обажда и казва да му приведете спешно пари, обясни специалистът.

Иванов не скри, че в близко бъдеще ни очаква хаос, докато юристите не напишат нови закони за престъпленията в интернет и с използване на изкуствен интелект. Той беше категоричен, че е инфантилно да мислим, че можем да контролираме интернет.

„Живеем във време, в което не можем да вярваме на очите си“, каза съвсем сериозен експертът. „Изкуственият интелект е като брадвата – с нея можеш да си насечеш дърва за огъня, но може и да нараниш човек“, подчерта Александър Иванов.

Източник: blitz.bg

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.