Неизвестно до 2016 г. стихотворение на Иван Вазов предсказва ислямско нашествие

Очевидната фалшификация заживява собствен живот

https://goreshto.net/goreshto/neizvestno-do-2016-g-stihotvorenie-na-ivan-vazov-predskazva-islyamsko-nashestvie-2/121298 Goreshto.net
Неизвестно до 2016 г. стихотворение на Иван Вазов предсказва ислямско нашествие

Очевидната фалшификация заживява собствен живот

Първоаприлска шега е взета на сериозно от хиляди потребители във Фейсбук, които са повярвали, че през 2016 г. е открито ново стихотворение на народния поет и Патриарх на българската литература Иван Вазов, уж написано през 1916 г., със заглавието "България ще ни презре!", информира БНР.

Стиховете се публикуват и споделят от стотици периодично във Фейсбук (виж тук и тук), а през последните дни пост в група в социалната мрежа е споделен 2500 пъти (виж скрийншота по-долу).

Приписваното на Вазов стихотворение, което уж е открито през 2016 г., предупреждава за "ислямско нашествие" в контекста на мигрантската криза в Европа през 2015 г.

Твърдение: Неизвестно до 2016 г. стихотворение на Иван Вазов предсказва ислямско нашествие 

В своя статия, публикувана от "Площад Славейков" през декември 2020 г., редакторът на сайта Силвия Недкова разказва как нейна първоаприлска шега във Фейсбук за измислено стихотворение на Иван Вазов е добила лавинообразни размери и нейният "очевиден фалшификат" за "литературната сензация на века" се е "превърнал в реалност за мнозина". 

В поста на Силвия Недкова от 1 април 2016 г. има своеобразни подсказки, които сочат, че стихотворението е фалшиво - то е с дата "1 април 1916 г." и автор - "патриархът на бг литературата Дядо Вазов". Освен това е налице и хронологично "объркване" на автора/лирическия герой, който първо отправя предупреждение към бъдещите поколения, а след това ги критикува от гледна точка на настоящето с думите "Защо забрави тоз завет?".

Но "очевидната фалшификация заживява собствен живот", пише Недкова. 

Екипът за проверка на факти и по-рано е опровергавал дезинформация в социалните мрежи, свързана с Иван Вазов (виж тук).

Заключение 

Твърдението, че неизвестно стихотворение на Иван Вазов от 1916 г. предсказва събитията около мигрантската криза в Европа един век по-късно, е НЕВЯРНО.

Стиховете са съчинени от Силвия Недкова, редактор в сайта "Площад Славейков", като първоаприлска шега. Самата тя разказва това в своя статия през 2020 г., а проверка във Фейсбук показва, че "изгубеното стихотворение на Вазов" не е публикувано преди 1 април 2016 г. и постът на Недкова действително е първоизточникът.

Източник: blitz.bg

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.