Столичният зоопарк е в очакване на малки камилчета

Мъжкият екземпляр за разплод е пристигнал от Унгария

https://goreshto.net/goreshto/stolichniyat-zoopark-e-v-ochakvane-na-malki-kamilcheta/113409 Goreshto.net
Столичният зоопарк е в очакване на малки камилчета

Мъжкият екземпляр за разплод е пристигнал от Унгария

В най-голямата зоологическа градина в България – тази в София се надяват на размножаване и камилски бебета.

 

Зоопаркът вече е собственик на двугърба мъжка камила, пристигнала от Веспрем, Унгария. Мъжкарят отлично се опознава с женските двугърби камили, което дава сериозни основания да се предположи, че няма да е далеч времето, в което женските може да забременеят.

 

Това е и една от целите, които си е поставил столичният зоопарк – особено що се отнася до животни от Червената книга, каквито са двугърбите камили. В природата те живеят единствено в Северозападен Китай и Монголия, като приблизителният им е брой е едва около 950 индивида. Те са отлично приспособени за живота в пустинята. Сменят зимната козина с лятна и издържат без храна и вода дълго време.

 

Размножаването им в зоопаркове е от изключителна важност за запазването на този критично застрашен вид.

Преди 2 години в столичната зоологическа градина отново от Веспрем, Унгария, пристигат три женски и един мъжки екземпляр от породата на двугърбите камили. Тогава животните още не са в полова зрялост. Важно е, че не са в родствена връзка, което дава основание да се очаква, че в най-скоро време може да се стигне до забременяване на женските от вече двете мъжки камили.

 

Дълго време едно от любимите животни в столичния зоопарк е двугърбата камила Пешо, която заради преклонната си възраст – на повече от 20 години, не може да се използва за оплождане.

Източник: Уикенд

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.