Зала "Балкан" отвори врати със световна звезда в катеренето

Якоб Шуберт остана впечатлен от възможностите, които предлага съоръжението

https://goreshto.net/goreshto/zala-balkan-otvori-vrati-sas-svetovna-zvezda-v-katereneto-4/128579 Goreshto.net
Зала "Балкан" отвори врати със световна звезда в катеренето

Якоб Шуберт остана впечатлен от възможностите, които предлага съоръжението

Много държави не разполагат с подобни страхотни зали за катерене. Важно е хората е България да разберат, че катеренето е страхотен спорт, смята световният шампион и олимпийски медалист

 

След официалното откриване на най-голямото съоръжение за спортно катерене на Балканите - зала „Балкан“ в София, тя беше уважена и от едно от най-големите имена в този спорт – Якоб Шуберт. Четирикратният световен шампион и три пъти носител на Световната купа по катерене дойде в България, за да направи демонстрация в залата.

 

„Бил съм в много зали по света. Има много държави, които не разполагат с такива катерачни центрове. За да станеш наистина добър в този спорт, ти трябва качествена инфраструктура“, каза Шуберт. Според него съоръжения като зала „Балкан“ помагат на спортното катерене да намери повече последователи. „Поради тази причина искам да промотирам такива зали и като цяло спортното катерене сред българите. Смятам, че това е прекрасен спорт.“, добави австриецът.

 

По думите му това е спорт, за който няма възрастови ограничения. „Той може да се практикува както от млади, така и от по-възрастни хора. Всъщност малките деца се справят доста добре с катеренето“, сподели Шуберт.

 

За катеренето световният шампион казва, че е едновременно хоби и работа. „За мен катеренето е нещо специално. Дори когато имам свободно време и не се състезавам, не спирам да се катеря, намирам начин да изляза и да се катеря по скали или да търся нови маршрути“.

 

По отношение на най-предизвикателното си начинание Шуберт сподели, че през 2023 г. е успял да премине през най-трудния маршрут – Project Big във Флатангер, Норвегия.

 

Четирикратният световен шампион и три пъти носител на Световната купа по катерене Якоб Шуберт. „В скалното катерене няма голям риск да се нараниш или да паднеш. Притесненията ми са свързани с това да не се справя, да допусна грешка или да загубя увереност. Психическата настройка е изключително важна, особено при спортното катерене“, изтъкна Шуберт.

 

Според него хубавото при този спорт е, че винаги има цели, които да поставиш пред себе си. „Има толкова много скали и маршрути по света, които, дори да си преминал, искаш да повториш. И толкова различни дисциплини“, каза още спортистът.

Снимка: Ивайло Радков

 

Ивайло Радков: Шансът да участваме на олимпиада наистина е голям

 

Катеренето вече е олимпийски спорт и в този ред на мисли новата зала „Балкан” ще помогне за представянето на спорта ни като цяло. Освен това, залата е предназначена за всякакво катерене и за всички, без значение дали са състезатели или любители. Спортното съоръжение разполага със специална детска зона, която е обезопасена, както и с външната стена, която е на сянка и лятото ще бъде превъзходна за катерене. Най-добрите ни състезатели Александра Тоткова и Николай Русев, които ще се борят за олимпийски квоти, могат да тренират на тези стени и разполагат с най-модерните хватки, които се използват в целия свят. Стигаме и до нашата гордост - хора като Николай Петков, Кънчо Долапчиев, Трифон Джамбазов. Това са алпинисти от експедицията към Еверест през 1984 г. Тези хора никога не са спирали да бъдат активни. Голяма гордост е за нас е, че има такива българи.

 

Това сподели националният ни треньор Ивайло Радков и представляващ зала ,,Балкан“

 

Квотите за игрите в Париж ще станат известни след състезанията в Шанхай и Будапеща. Ще бъде направено общо класиране и тогава ще стане ясно кой взема някоя от 10-те квоти. Шансът ни е голям, защото само двама от нация имат право на участие на олимпиадата, смята Радков.

 

Как бих обяснил основното за вашия спорт на обикновен човек на улицата? Това е най-естественият спорт, защото още преди да си проходил, започваш да се опитваш да се катериш. Хващаш се за леглото, започваш да пълзиш по радиатора - това е най-естественият начин на придвижване. Искаме повече хора да знаят, че този спорт вече е напълно достъпен, безопасен и изключително ефективен за тренировки.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.