Здрава захапка по военна технология? Циркониевите зъби идват на помощ!

https://goreshto.net/goreshto/zdrava-zahapka-po-voenna-tehnologiya-cirkonievite-zabi-idvat-na-pomosht-2/115780 Goreshto.net
Здрава захапка по военна технология? Циркониевите зъби идват на помощ!

Снимка: дентална клиника Impression Dent

 

“Ябълка на ден държи доктора далеч”, гласи стара поговорка, но за съжаление много хора не могат да се възползват от предимствата на този така полезен плод заради проблеми със здравината на зъбите си. Дори да пропуснем дозата витамини, които сочната ябълка може да достави на организма ни, при вече счупени зъби се налага да търсим решение в кабинета на стоматолога. Ключовите думи тук са устойчивост, здравина, издържливост и естетика. Особено, когато неестетичните и опасни за здравето на устната ни кухина пукнатини и изтърквания са поразили видимата част на усмивката ни и стават проблем не само за самочувствието ни, но и за здравето ни.

 

Какви са възможностите за пълно функционално и естетично възстановяне на усмивката при счупени и проблемни зъби и можем ли да се раздваме на здрава и красива усмивка веднъж и завинаги?

 

Потърсихме отговорите на тези въпроси от д-р Ибрахим Бялев от дентална клиника Impression Dent в София. Първият съвет, който той дава на пациентите, които идват при него с желание за промяна е да мислят не само за естетиката, но и за фубкционалността. Тук красотата трябва да върви ръка за ръка с издържливостта, подчертава д-р Бялев.  

 

В случайте, когато се налага цялостно възстановяване на усмивката много често д-р Бялев и колегите му в дентална клиника Impression Dent залагат на циркониевите коронки като оптимално решение.

В много случаи това е най-добрият вариант за възстановяване на счупен или разрушен зъб. Така желаната холивудска усмивка също често се постига именно с циркониеви коронки. Те са по-здрави и устойчиви, биологично съвместими и не крият риск от неприятно алергични реакции, каквито може да се наблюдават при употребата на други материали, използвани в денталната медицина. Към момента конструкциите от циркониев оксид са най-доброто и биосъвместимо решение, което съвременната дентална медицина може да предложи на пациентите, казва д-р Бялев.

 

Защо точно циркониеви зъби?

От специалистите на Impression Dent научаваме, че здравината на циркониевите коронки надвишава многократно тази на естествените зъби и достига до 1200 мегапаскала. Неслучайно преди да навлезе за употреба в медицината, цирконият е широко използван във военната промишленост и самолетостроенето. В сравнение с керамиката, известна с това, че е доста крехка и достига здравина от едва 350 мегапаскала, цирконият е много по-здрав.

 

Първата употреба на този материал в медицината е свързана с направата на изкуствени стави. При извършени многобройни изследвания е установено, че материалът не предизвиква никакви странични и алергични реакции у пациентите и така се стига до по-широкото му приложение. По същия начин и неговата употреба за направата на коронки, е напълно безопасна и предпочитана от множество пациенти с алергии към различни материали или метали.

 

Друг фактор, който не е за подценаване, според д-р Бялев е това, че благодарение на гладката им повърхност, циркониевите коронки са устойчиви на развитието на бактериална плака. Именно бактериалната плака често пъти се явява причината за болезненост на венците и образуването на така неприятните венечни джобове. Още една добра новина за пациентите, които избират циркония – той изключително устойчив на оцветяване и поява на петна спрямо остналите видове коронки.

 

Деликатността също е един от фактприте, влияещи на избора на циркониеви коронки. Както за самите зъби, върху които се поставят коронките, така и за останалите, цирконият е по-щадящ. Причина за това е нуждата от по-малко изпиляване на зъбите, по които се работи, в сравнение с останалите алтернативи. По-щадящи са и за останалите зъби в устата, до които се допират, защото са по-гладки и вероятността да предизвикват счупване или надраскване е минимализирана.

 

Цирконият уверено измества широкоразпространените в миналото металокерамични коронки, споделя наблюдения от практиата си д-р Бялев. Металокерамичните коронки са един от ветераните в денталната медицина, но нека не забравяме, че това понякога биосъвместимостта при тях не е оптимална. Множество пациенти съобщават за алергии към метала, което налага по-нататъшна реставрация, коментира д-р Бялев.

 

Основателни са притесненията на пациентите свързани и със сивия оттенък от използвания метален скелет – естетичен пробем, който често се среща при пациенти с поставени металокерамични коронки. Пропускливостта на светлината е силно ограничена, поради което зъбите често изглеждат неестествено. В допълнение, керамиката над метала много често се отчупва, тъй като спойката между двата компонента е химична, а не механична. При корозия на метала, металокерамиката предизвиква неприятно потъмняване и оцветяване на венеца.

 

Един интересен факт, който научихме при посещението си в Impression Dent е, че като материал, цирконият е два пъти по-устойчив в сравнение с керамиката, подсилена с метал и около 5 пъти по-устойчив от чистата керамика. От друга страна цирконият се приема като символ на натуралната естетика. Много често пациентите на д-р Бялев споделят с усмивка, че близки и познати ги питат къде са правили избелване на зъбите си, защото формата, големината и пропорциите на зъбите им изглеждат изключително естествено.

 

Ето защо това е най-добрият избор за пациентите, които след процедура вече спокойно ще могат да се насладят на витамините от ябълките, морковите и други полезни храни, които преди това са отбягвали заради проблеми със здравината на зъбите си, категорични са стоматолозите на Impression Dent.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.