Арт гилдията са доволни от избора на маестро Найден Тодоров за министър на културата

Новият министър на културата е диалогичен, не е обвързан с партии и е опитен мениджър

https://goreshto.net/novini/art-gildiyata-sa-dovolni-ot-izbora-na-maestro-nayden-todorov-za-ministar-na-kulturata/52208 Goreshto.net
Арт гилдията са доволни от избора на маестро Найден Тодоров за министър на културата

Новият министър на културата е диалогичен, не е обвързан с партии и е опитен мениджър

На фона на непрекъснатите политически скандали и продължаващата повече от две години политическа криза и нестабилност, водеща до чести избори и служебни кабинети на президента Румен Радев, една новина откъм „Дондуков“ 2 успокои страстите сред творците и бе приета положително от всички страни.

 

Назначаването на изтъкнатия диригент и ръководител на Софийската филхармония Найден Тодоров за служебен министър на културата бе посрещнато с ликуване от почти цялата арт гилдия.

 

Без да бъдат подценявани уменията на екскултурния министър проф. Велислав Минеков като скулптор, политическите му изказвания и действия бяха много повече от спорни.

С редицата си непремерени изказвания успя да си навлече гнева на артистите. Те бяха не само по повод Народния театър, а и за заплатите, както и с липсата на диалог с тези, които не споделят възгледите му. Именно поради тази причина смяната му бе не само логична, а и очаквана.

 

Смяната на Минеков бе единствената в новия-стар служебен кабинет на Гълъб Донев. Политици от различни цветове и творци, са убедени, че колкото и да трае мандатът на министър Тодоров, той ще възстанови диалога м сектора и ще положи всички усилия да бъде увеличен бюджетът за културата – с надеждата да стане 1% от БВП.

 

Най-големият му плюс е, че освен талантлив и уважаван музикант, той е опитен мениджър и е наясно как се управляват културни институции. Припомняме, че 12 години бе директор на Държавна опера – Русе, а вече шеста година е начело и на Софийската филхармония. 48-годишният пловдивчанин е работил дълго време в чужбина и е наясно как функционира културният сектор там. Освен това никога не е бил обвързван с партии у нас и реално е равно отдалечен от тях.

 

Никога не се е замесвал в скандали от каквото и да било естество нито като мениджър, нито като личност.

За него шефът на Съюза на артистите Христо Мутафчиев казва, че е изключително балансиран, спокоен и креативен човек. Той подчертава, че ексминистърът вместо да търси средства, се е занимавал с уволнения на директори, което не е креативно мислене.

 

Макар първата дама Десислава Радева да е страстен почитател на Софийската филхармония, зад назначаването на маестро Найден Тодоров за министър на културата не прозират никакви непочтени лобирания или политико-икономически кръгове.

Маестрото е категоричен, че е крайно време управляващите да разберат, че в момент на криза само културата е тази, която може да ни изведе напред.

Източник: Уикенд

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.