България се сбогува с най-стария си жител

https://goreshto.net/novini/balgariya-se-sboguva-s-nay-stariya-si-zhitel/49340 Goreshto.net
България се сбогува с най-стария си жител

Фатме Чолакова напусна този свят на цели 109 години! България изпрати най-стария си жител, който живя над един век и остави сериозно поколение!

Най-старата българка беше на 109 години допреди няколко часа, когато почина от старост, пише БЛИЦ. Фатме Чолакова от с. Барутин остави след себе си цели 10 деца, 8 от които още са живи. Внуците на Фатме са 31, а правнуците 14.

Официално по лична карта Чолакова се води набор 1913, но всъщност е родена през 1905 година. На 8-годишна възраст се връща със семейството си от Гърция и тогава е вписана в българския регистър, но незнайно защо е вписана като новородена.

[caption id="attachment_4356" align="alignright" width="300"]България се сбогува с Фатме Чолакова България се сбогува с Фатме Чолакова[/caption]

Фатме Ибраимова Чолакова е преживяла изключително много, както се вижда и от възрастта й. Тя е видяла две световни войни, както и преминаването на България от монархия в република. Всички близки и познати казват, че е била доста благ като характер човек.

Животът на Фатме Чолакова не е бил особено лек, научи Goreshto.net. Тя се е издържала единствено с животновърдство и земеделие. Била е домакиня вкъщи. Както може да се види от името й, най-вероятно е била помакиня. Тя е изгубила две деца още при раждането, а за последно става майка на 51-годишна възраст.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.