Българска европрокурорка Теодора Георгиева се цели в мястото на главния прокурор Иван Гешев

Теодора Георгиева е протеже на братя Бобокови, обещали й да стане главен прокурор

https://goreshto.net/novini/balgarska-evroprokurorka-teodora-georgieva-se-celi-v-myastoto-na-glavniya-prokuror-ivan-geshev/53142 Goreshto.net
Българска европрокурорка Теодора Георгиева се цели в мястото на главния прокурор Иван Гешев

Теодора Георгиева е протеже на братя Бобокови, обещали й да стане главен прокурор

Незаконно назначената за българска европрокурорка Теодора Георгиева се оказа протеже на подсъдимия бизнесмен Пламен Бобоков по русенска линия. Тя забърка страшна каша с европейските обвинители в България в желанието си да седне на мястото на главния прокурор Иван Гешев. А вече – и да налее масло в огъня на активистите от „Демократична България”, които искат импийчмънта на президента Румен Радев.

 

Това изплува от нестихващите скандали покрай Теодора Георгиева след напускането на 5-ма от и без това незапълнената бройка български делегирани европрокурори. Както и от двата изключително остри сигнала срещу нея, изпратени миналата седмица до европрокурор № 1 Лаура Кьовеши и от група еврообвинители у нас, и от служители в офиса на европрокуратурата в София, които след намесата на Георгиева вече са бивши.

 

В понеделник у нас пристигна пратеник на Кьовеши от Отдела за вътрешен одит на Европейската прокуратура, който да разследва причината за негодуванието срещу Георгиева първо при служителите. А веднага след изпращането на сигналите до Кьовеши Георгиева е събрала и делегираните европрокурори, и служителите им и е вдигнала мощен скандал заради жалбите срещу нея под надслова „вие искате да ме уволните, но аз ще уволня всички ви“.


Междувременно стана ясно, че Кьовеши е провела конфиденциален телефонен разговор със служебния правосъден министър Крум Зарков.

 

А от официалното съобщение в сайта на европрокуратурата за него става ясно, че еврообвинител № 1 е поискала, общо взето, абсолютно независещи от Зарков неща, който дори и да иска, няма как да изпълни. Най-малкото заради приетите на 8 август 2022 г. промени в Закона за съдебната власт, които изцяло регламентират дейността на европрокуратурата в България и от които става ясно, че всички действия за нейното ефективно функциониране са в ръцете именно на Теодора Георгиева.


Фактът обаче, че Кьовеши настоява пред Крум Зарков той да се справи с тези проблеми, означава, че Георгиева очевидно прехвърля отговорностите за бездействието си, както за оборудването на вече предоставената сграда на знаковия адрес „Раковски“ 134 в столицата за български офис на европрокуратурата, така и за непопълнената бройка от 15 делегирани европрокурори у нас, въпреки че структурата функционира вече 4-та година. Към това се добавя и твърде озадачаващото искане на Кьовеши за „спешно назначаване на специални и специализирани полицейски следователи към Европейската прокуратура“.

 

Оставяйки настрана нонсенса „специални и специализирани полицейски следователи“, в този случай камъните очевидно вече хвърчат и по посока на служебния вътрешен министър Иван Демерджиев. А и издават пълното непознаване на реалностите в България от страна на Кьовеши или умишленото й заблуждаване за тях. Следователите у нас са към прокуратурата и Демерджиев няма как да изпълни искането на главната европрокурорка.

 

За сметка на това обаче тя ще получи всички основания да твърди, че двама български министри от служебния кабинет на Румен Радев, на които при това той особено държи – Зарков и Демерджиев, саботират работата на европрокуратурата у нас. Както и ще даде още един коз в ръцете на кръга, който иска импийчмънт на Радев – „Демократична България”, до който Теодора Георгиева е особено близка.

 

Колкото до искането на Кьовеши към Зарков за анекдотично проточилото се непопълване на бройката от 15 български европрокурори, изобщо не е ясно защо то е отправено към него. На последния от общо четири конкурса, проведени за целта досега, са класирани трима души от Софийска градска прокуратура – Веселин Бенчев, Михаила Райдовска и Юлияна Христова. Бенчев вече е изслушан в европрокуратурата и като че ли има шанс да бъде назначен за български делегиран европрокурор. Позициите на другите две обаче са под въпрос.

 

До този момент след проведените конкурси у нас са отхвърлени над 80 одобрени от България за делегирани европрокурори. Цифрата озадачава не само самите тях и колегите им, но и цялата юридическа общност в страната ни. Всички вкупом се питат какво точно иска Кьовеши, по какви критерии и стандарти и с каква квалификация, след като всичко това е разписано в Регламента за създаването и съществуването на Европейската прокуратура. А основният им въпрос е: Кьовеши ли ги отхвърля или това се случва под давлението на Теодора Георгиева с цел да не допуска хора, които ще се съобразяват със закона, а не с прищевките й.


Ярък пример за последното е провелата незаконния разпит на Васил Божков – Елена Попова.

Въз основа на неговите твърдения, които бяха представени от експремиера Кирил Петков като свидетелски показания, бяха извършени незаконните арести на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севдалина Арнаудова. След произнасянето на българския съд по случая обаче Попова панически напуска европрокуратурата. Заедно с вече напусналия Бойко Калфин, Ивайло Илиев и още трима. Към тях се добавят и напусналите 5 от общо 6-те служителки в българския офис на европрокуратурата, при които емисарят на Кьовеши дойде в понеделник. За установяването на фактите, свързани с недоволството и на делегирани европрокурори, и на служители обаче разрешение трябва да даде главния прокурор Иван Гешев, както Кьовеши иска от Зарков.


Според източници от юридическите среди, именно Теодора Георгиева внушава на Кьовеши, че номинираните у нас за делегирани европрокурори, са протежета на Гешев, в чиито стол се е прицелила. В по-тесни кръгове у нас фамозната Тошка, както й казват на галено близките й, дори ги наричала „гешевчета“. И очевидно е получила обещанието на предишните управляващи от „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ да измести Гешев още в началото на управлението им през миналата година. Тогава експремиерът Кирил Петков заяви, че за главен прокурор ще доведат човек от европейските структури. В онзи момент озадачението беше огромно, но с днешна дата завесата се вдига все повече.

 

Теодора Георгиева обаче не може да върви необезпокоявана към целта си, докато сегашните делегирани европрокурори, колкото и да са малко, заемат постовете си, тъй като са напълно запознати с неспособността й да изпълнява сегашните си функции. Затова тя е измислила фокус, с който да ги уволни. Под предлог, че са некадърни и мързеливи, родната европрокурорка се кани да поиска атестация на хората в българския офис на европрокуратурата, в която да им даде отрицателна оценка за работата и да ги освободи, доверяват запознати с намеренията на Георгиева.


В заверата участва и прекият й заместник и наместник в България Димитър Беличев, който също е протеже на Пламен Бобоков като бивш юрисконсулт в негови структури.

Но той си върви по собствен сценарий. Прекаралият безплодно 7 години като национален експерт в ОЛАФ Беличев и то по време на доста сериозните измами с евросредства у нас, откъдето стана делегиран европрокурор, на свой ред се точи за поста на самата Теодора Георгиева. Затова той е заинтересован от освобождаването на Гешев, което може да стане само ако Георгиева успее да се катапултира на мястото му. Вече явно окончателно насърчена и от мантрите на ПП и ДБ, че ще имат над 123 депутата в следващия парламент.


За да стимулира от своя страна благодетелите си за по-енергични действия срещу Гешев, тя се опитва да им даде и козове за новата им инициатива – импийчмът на президента Радев, в която въвлича и Кьовеши, както стана по време на арестите на Борисов, Горанов и Арнаудова. Като й внушава абсолютно незаконосъобразни искания към министъра му Крум Зарков, ангажирайки и другия му министър Иван Демерджиев.


Припомняме, че Георгиева заема абсолютно незаконно поста си в Европейската прокуратура, защото е класирана едва трета за длъжността. А освен това е в остър конфликт на интереси, тъй като съпругът й Васил Георгиев е зам.-министър на външните работи от квотата на „Има такъв народ”, откъдето стана и депутат. Но преди това също е работил в структурите на братята Бобокови, единият от които – Пламен, е виден кадровик на посланици, както стана ясно от разкрити есемеси до президентския съветник Пламен Узунов. Като зам.-министър Васил Георгиев отговаряше ресорно и за вдигането на българското вето за членството на Северна Македония в ЕС, а развоят на този сюжет е повече от печален.


Един от най-върлите противници на Иван Гешев, а отскоро и начинател на инициативата за импийчмънт на Румен Радев – Христо Иванов, пък миналата година, когато беше депутат, бе засечен да влиза в колата на Пламен Бобоков пред парламента. Тогава политикът обясни, че бизнесменът е поискал от него съдействие за някакъв културен проект. Последните събития около българската европрокуратура и българския президент обаче показват, че това обяснение, ако не е лъжа, то поне е с двойно дъно.

Източник: Уикенд

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.