Бареков изтрещя: Всеки пловдивчанин говори наполовина испански! (виж тук)

https://goreshto.net/novini/barekov-iztreshtya-vseki-plovdivchanin-govori-napolovina-ispanski-vizh-tuk/50755 Goreshto.net
Бареков изтрещя: Всеки пловдивчанин говори наполовина испански! (виж тук)

Николай Бареков изтрещя в мрежата!

Бившият евродепутат Николай Бареков изригна в мрежата със саркастичен пост за съгражданите си в Пловдив. Които, по думите му, говорели наполовина испански. Целта на изказването си знае само Барека, но ето и точните му думи: "Всеки пловдивчанин говори наполовина испански, знаете ли? Мучо Густо! Така вика филибелията, ако кефът му е голям. Ако някой лъже, във Филибето викат: тоя много менти. От испански думата лъжа е Мiente. Мучачос или майни, това са пловдивските хлапетии. Punta на испански е връх или бакшиш. Затова във Филибето викаме, че някой е ”Пунта Мара”, ако е върха на имитацията или е “лъжлив бакшиш”, димек прост таксиметърджия от Сточна гара - т.е. измамник. Бойко вика ”Пунта Мара” на Цветан Цветанов. Няма разлика, нали? Пловдивчани викат вместо утре или на куково лято - “Маняна”, което ще рече по -нататък или на Върбъв петък, когато цъфне налъма или просто “Никога”. Най-испаноговорящият пловдивчанин е световноизвестният Христо Стоичков от БарЦелона. Той казва най-сочно на испански. Така хубаво го казва, че ако се провикне от Джумаята чак на Саграда Фамилия ще и изпададат черчеветата от срам. Друга пловдивска футболна легенда на Ботев Динко Дерменджиев цял свят наричаше Чико - от испанското ЕL CHICO - Момчето. Примери мога да ви дам още бол, че испанският е много говорим в родния ми град. Ако консулът ни във Валенсия Пламен Георгиев е от Пловдив или поне е пловдивски зет, той знае испанския по рождение и диплом не му трябва. Където испанският не стига, ние пловдивчани джарим на турски, защото филибелийският е почти испано-турски заради многото чуждици от времето на Източна Румелия. Испанският е романски език и затова така се е казвала нашата държава, на която Пловдив беше столица. Берекят версин, муабетът във Филибето е голям лаф. И не питайте “Защо”, ами питайте “Порке бе, Майна”, иначе никой няма да ви разбере около Античния", саркастично завърши Николай Бареков.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.