Белезници! НАП и МВР подкараха хазартните босове по домова книга. Ще изгорят ли Palms bet, “Пате плей”, Betano, „Алфабет Гейминг“ на Любомир Захаринов и “Елит Бет”?

Румен Спецов оглави яка национална проверка

https://goreshto.net/novini/beleznici-nap-i-mvr-podkaraha-hazartnite-bosove-po-domova-kniga-shte-izgoryat-li-palms-bet-pate-pley-betano-alfabet-geyming-na-lyubomir-zaharinov-i-elit-bet-4/119664 Goreshto.net
Белезници! НАП и МВР подкараха хазартните босове по домова книга. Ще изгорят ли Palms bet, “Пате плей”, Betano, „Алфабет Гейминг“ на Любомир Захаринов и “Елит Бет”?

Румен Спецов оглави яка национална проверка

Шефът на Националната агенция за приходите (НАП) Румен Спецов се събуди предизборно – данъчните започнаха мащабна проверка в цялата страна на опитите на хазартни фирми като Palms bet, “Пате плей”, Betano, „Алфабет Гейминг“ на Любомир Захаринов и “Елит Бет“ да превърнат кафенета, барове, будки за плащане на битови сметки и други търговски обекти в места за онлайн залагания. По този начин те зарибяват дори неизкушените от залагания българи да влязат в дебрите на порока и да късат от сиромашкия си залък за кефа на комарджийските босове.

 

Припомняме, че оборотът на хазартните компании от калибъра на Palms bet, “Пате плей”, Betano, „Алфабет Гейминг“ и “Елит Бет” е по милиард на година сумарно. От друга страна по данни на финансовото министерство всеки четвърти пълнолетен българин залага, а всеки десети е със сериозна зависимост и се нуждае от лечение в психиатрия. За капак МВР наскоро извади статистика, според която всяко второ нарко муле има борчове от комар и тръгва да продава дрога за да си избие щетите.

 

От пресцентъра на Министерството на финансите инспектират дали устройствата, визуално приличащи на атрактивни слот машини, са обикновени компютри, както твърдят от хазартния бранш, или могат да се считат за игрални автомати.

 

Казано на прост език, НАП проверява дали престъпниците с бели якички са превърнали невинни пространства като супермаркети и пунктове за плащане на битови сметки в подвижни казина. За такова нарушение се дължат солидни глоби, а при по-тежка вина дори се лежи в затвора, издадоха разследващи.

 

Законни залагания у нас се правят само при наличен лиценз, в който са описани местата за наземни залагания и устройствата, през които може да става това.

„Приходната агенция проверява начина на постъпване и приемане на залозите, начина на изплащане на печалбите, отчетността на електронните устройства, както и достъпа до интернет, който предлага обектът. Поради техническата специфика на устройствата проверяващите са поискали и експертно становище от страна на Българският институт по метрология (БИМ), което да позволи на НАП да придобие яснота за характера и техническите възможности и приложението на използваните „Киоск“ терминали“, коментираха от МФ.

 

Запитването е по повод нарастващия брой сигнали от потребители на хазарт, които забелязват, че обикновени търговски обекти се оказват ребрандирани с рекламни пана на хазартните фирми Palms bet, “Пате плей”, Betano, „Алфабет Гейминг“ и “Елит Бет”.

 

След сигнал за подобна практика на „Алфабет Гейминг“ от депутатката от „Продължаваме промяната“ Кристина Петкова НАП започна проверка на обект в Добринище, а собственикът на хазартната фирма Любомир Захаринов обясни, че временно преустановява новата програма на компанията си до приключване на проверката на приходната агенция и постигането на консенсус в сектора с цел да не се стигне до нова хазартна мания.

 

Междувременно читатели сигнализираха за подобно ребрандиране и на офиси за плащане на битови сметки.

Още по-проблемна според тях е създадената възможност на едно и също гише в подобен офис човек да получи едновременно превод от фирма за бързи кредити и веднага след това да заложи сумата в онлайн игри на щастието.

 

На въпрос дали тази практика е законна, от МФ припомниха, че единственото ограничение в закона е хазартният оператор да работи само през банкова сметка. Извършването на преводите към въпросната банкова сметка от страна на участниците и получаването на изплатените печалби (до 5000 лв.) обаче е по избор на потребителя.

 

 

„Извършването на преводи към банковата сметка на организатора не е ограничено по отношение начина на извършване на превода. Всяко лице може само да избере метода на плащане и доставчика на платежни услуги, лицензиран по Закона за платежните услуги и платежните системи. Лицензираните финансови институции имат право едновременно да предоставят кредитиране, както и да притежават лиценз за доставчик на платежни услуги“, обясниха още от МФ.

 

 

По повод улесненото ползване на бързи кредити за хазартни залози, както и отпускането на подобни заеми на хазартно зависими граждани, финансовото министерство коментира, че всички подобни проблеми ще бъдат адресирани от готвените от институцията промени в Закона за хазарта. За целта вече е сформирана работна група.

 

Според много първоначален вариант на промените, се готви силно завишаване на изискванията към хазартните оператори, вероятно с цел окрупняване на сектора.

Има вариант например изискването за внесен капитал да скочи от 1.5 млн. лв. на 10 млн. лв., при това сумата следва да бъде осигурени от „собствени средства“. Завишават се и изискванията за инвестиции.

 

Сред най-сериозните промени е въвеждането на еднократна такса от 5 млн. лв. за общ лиценз на всеки частен хазартен оператор. Тези с действащ лиценз ще имат 9 месеца, за да платят сумата.

Облекчава се таксата върху държавните тото и лотария, като тя се приравнява на тази за онлайн залаганията – 20% върху разликата между стойността на получените залози и изплатените печалби.

Държавният монопол върху лотариите не се отменя. Въвежда се обаче забрана за спортни залози да не могат да се ползват устройства на самообслужване.

Казина пък ще могат да се организират само в хотели с категория 4 звезди и повече, в хотели в национални курорти, както и в населени места, разположени на не повече от 30 км от ГКПП. Преди време мярката беше предложена от „патриота“ Валери Симеонов, но идеята беше да важи и за игралните зали, които са далеч повече от казината. Тогава тя беше посрещната „на нож“ от бранша, който излезе на протести, след което тя отпадна.

 

 

Предоставяните от хазартните оператори „бонуси“ за участие в игрите, чрез които до момента се избягваше плащането на данъци и такси, занапред ще се водят залози и ще се облагат.

Предлага се в закона да се въведе забрана за рекламата на хазарт в интернет, по телевизията и радиото от 6:00 сутринта до 22:00 ч. вечерта – мярка, която вероятно ще срещне силна съпротива. За медиите нарушителите се предвиждат имуществени санкции от 30 000 до 50 000 лв. или глоби от 10 000 до 30 000 лв.

 

Хазартните фирми ще са длъжни да предават информация на НАП за изплатените печалби на физическите лица.

Обсъждането на проектопромените все още е в сравнително ранна фаза.

Източник: crimesbg.com

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.