БГ прецедент скова гръцкия имотен пазар

Имотите в южната ни съседка се изкупуват от нашенци като топъл хляб, но ето какви измами дебнат

https://goreshto.net/novini/bg-precedent-skova-grackiya-imoten-pazar/118227 Goreshto.net
БГ прецедент скова гръцкия имотен пазар

Имотите в южната ни съседка се изкупуват от нашенци като топъл хляб, но ето какви измами дебнат

Адвокат Мартина Георгиева е член на Солунската адвокатска колегия. Завършила е магистърска степен по право в Аристотеловия университет в Солун. Тя е секретар и на Районната избирателна комисия.

Ето какво споделя тя:

"Наистина е предизвикателство да учиш в чужбина, да завършиш право, а след това пък да разбереш, че с професията и знанията си можеш да бъдеш полезен на сънародниците си в чужда държава.

Българите ме търсят най-често за услуги в сферата на вещното право, като покупка на имоти, приемане на наследство, учреждаване на етажна собственост, сервитут и всичко друго свързано с недвижимите имоти и уреждането на правата около тях.

Регистрация на гръцки търговски дружества, филиали на български дружества, регистриране на плавателни съдове. По много и различни поводи.

Българите са тясно свързани с Гърция и често им се налага да бъдат консултирани или представлявани от адвокат, а какво по-добро от това да общуват с адвоката си в чужбина на майчиния си език.

Според мен нашите сънародници са първи по покупка на имоти в Северна Гърция. Логично да купуват в тази част поради причината на близостта до България и това я прави доста атрактивна".

Активност

И да, българите наистина са активни в покупките на имоти в Северна Гърция, но не си мислете, че и други чужденци не купуват имоти. В последните години масово се купуват имоти от северно македонци, сърби, румънци, украинци и турци.

Да не говорим, че пък в Южна Гърция като Атина, Пелопонес и гръцките острови процентът на покупките на имоти от българи е много нисък. Там масово се купуват имоти от чужденци с цел придобиване на златна виза, която ти осигурява многократен престой в шенгенската зона.

Мошеници

"Има, разбира се, и измами. В последно време се забелязват най-често имотни измами с така наречените предварителни договори за имоти извън регулация, които имат процентност от земята, и на базата на които на практика никога не можете да придобиете собственост. Хората трябва да бъдат внимателни, да наемат добри специалисти, работещи в сферата на вещното право.

Предварителният договор е обещание за сделка. Той не е продажба, не се вписва в имотния регистър и не ви прави собственици.

Не говоря за нормални предварителни договори, при които е възможно сключването на окончателен договор за покупко – продажба, а за една особена категория подвеждане. Но по този въпрос е необходима консултация.

Друго важно нещо са данъците върху недвижимо имущество. Така нареченият единен имотен данък (ЕНФИА) вече може лесно да платите през електронната платформа TAXISNET, като ползвате вашите персонални кодове за данъчния ви номер (АФМ).

Можете да платите вече и чрез международен валутен превод от България. Но за повече подробности и детайли по тези операции, най-добре хората да се обръщат към счетоводителя си или адвоката си, които могат да им обяснят най-добре", заяви адвокатката.

Бдителност

"И да не се забравят много важни детайли, за които трябва много да се внимава. При покупка на имот задължително трябва да се направи имотна проверка за тежести с независим адвокат и проверка от строителен инженер!!!

Това са възможни ипотеки, залoзи и т.н. Имайте предвид, че в Гърция има двадесетгодишна давност на имотните тежести. Покупката на имот с тежести автоматично ви прави длъжници по начин, по който не предполагате, ако не е направена предварителна проверка.

Много хора питат и искат да знаят предварително колко ще им излезе като стойност сделката по прехвърляне. Това вече е по-сложен въпрос и е въпрос на специфика при сделката. Всъщност е относително.

Разбира се, има и бизнес активност от страна на наши сънародници и извън традиционните туризъм и недвижими имоти. Има бизнеси в много сфери. Няма как да няма между страни, които имат обща граница и толкова много хора и от двете страни пътуват", поясни юристката.

Сътрудничество

"Все повече се налага да работим и с дипломатическите ни представителства. В последните години се наблюдава добро сътрудничество на българските адвокати с Генералното консулство в Солун. Съдействат ни по всички въпроси, които са в компетенцията им.

Покрай непрекъснатите пътувания, сделки и контакт на много и различни хора, разбира се, че има и престъпност. Но престъпността съществува навсякъде.

Съветвам сънародниците ни да се пазят персонално и да не предизвикват те сами събитията.

А що се отнася до ало-измамниците, те са хора от по-специфичен контингент. Най-добре не отговаряйте на непознати номера и проверявайте първо събитията, за които ви съобщават!!! Не отговаряйте и на обяви за работа в интернет, които са съмнителни.

Глобите са също важна тема. В Гърция те са солени, а често българи нарушават правилата за движение и се сдобиват с тежки санкции.

Препоръчително е глобите да се плащат навреме. Да не се учудите като получите покана за плащания в България за наложени санкции в Гърция. Ако пък имате данъчен номер в Гърция, бъдете сигурни, че глобата се отбелязва на вашия номер и не плащането в срок води до покачване на сумата, налагат се наказателни лихви. Така че плащайте ги навреме.

Наскоро имаше глобени българи за капитански разрешителни. Особеност е, че Гърция изисква тези документи да бъдат преведени и да се удостовери, че институцията, която ги е издала, е правоспособна.

На практика проблемът не е в това дали са нередовни, а има законодателство, което изисква превод на всички чуждестранни документи за управление на плавателни съдове. Нека спазваме законите, а не все да мрънкаме, е моята препоръка.

Съобразявайте се със законите на Гърция. Тя е добра съседка, гостоприемна, но има сериозно наказателно и административно законодателство!", заяви адвокат Мартина Георгиева.

Източник: blitz.bg

 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.