Бившият евродепутат Николай Бареков изригна! (още подробности)

https://goreshto.net/novini/bivshiyat-evrodeputat-nikolay-barekov-izrigna-oshte-podrobnosti/51112 Goreshto.net
Бившият евродепутат Николай Бареков изригна! (още подробности)

Николай Бареков изригна в социалната мрежа!

Бившият евродепутат Николай Бареков взриви социалната мрежа преди часове. Ето какво заяви той като подкрепи тезата си с исторически данни.

"Да развия малко тезата си за Оливър Кромуел и приватизацията. В средата на 16 век генерал Кромуел печели властта в Англия и след дълги пунически войни побеждава и обезглавява краля Чарлз | и се самопровъзгласява за лорд -протектор на Англия, Шотландия и Ирландия.

Изгладняло население приветства поривите на този мислител и военачалник за справедливост и възмездие. Неговите орди от “кръглоглави” на практика ликвидират абсолютната монархия, а в последствие превръщат и парламента в посмешище. Самият Кромуел въвежда брутална диктатура и заменя абсолютната монархия в Англия с република. На практика Кромуел ликвидира най-голямото достижение на средновековната и ренесановата цивилизация на Острова - право на справедливост за всички бедни и богати граждани без оглед на имуществен ценз, гарантирано с Магна Харта от 12 век, като превръща съдилищата в извънредни трибунали за саморазправа и обезглавяване на всички богати и знатни политически опоненти.

Народът и неговият водач буквално е издавал присъди без да губи време в процеси. На лордовете, които не са загубили главите си, е отнето имуществото и са натирени из провинцията, в изгнание или направо в тъмницата под овациите на тълпата. Забраняват театъра и дори да се играе Шекспир.

Диктатурата носи мир, но и чудовищен глад, който постепенно вразумява опиянената тълпа. Все пак Кромуел умира от естествена смърт (най-вероятно треска) и бива погребан с почести в Уестмистър заедно с кралете. Настава хаос и наследникът му не смогва да се справи. Монархията бива незабавно възстановена след кончината му и на трона идва крал Чарлз ||. Редът постепенно бива върнат, а две години по-късно народните маси, който доскоро следвали сляпо налудничавите мисли на своя лорд- пазител, изровили трупа му и го обесили на бесилката на позора в Тайбърн. После отрязали и главата на обесения труп на Кромуел и я разнасяли триумфално из Лондон, набучена на кол.

Двеста години след това “Черепът на Кромуел” се е появявал из селските панаири чак до Ланкашър и всеки е можел да го зърне срещу заплащане. Така завършва историята на знатния живот на Лорд Оливър Кромуел, който се наслаждавал на славни дни приживе, но бил опозорен и озлочестен след смъртта си, неспособен да се защити от гнева на доскорощните си подръжници.

Останала поуката, че нож се вади и на умряло куче, а популистките пориви за справедливост и ревизия на цяла епоха понякога раждат чудовища. Все пак след историята с Кромуел предвидливите англичани взели далновидното решение никога да не експериментират с абсолютната власт и наблегнали на церемониалната монархия в умерени пропорции и абсолютното върховенство на закона", заяви Николай Бареков.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.