Борислав Сарафов, директор на Националната следствена служба: Новият списък "Магнитски" е открита подкрепа на действията на прокуратурата

https://goreshto.net/novini/borislav-sarafov-direktor-na-nacionalnata-sledstvena-sluzhba-noviyat-spisak-magnitski-e-otkrita-podkrepa-na-deystviyata-na-prokuraturata-3/52177 Goreshto.net
Борислав Сарафов, директор на Националната следствена служба: Новият списък "Магнитски" е открита подкрепа на действията на прокуратурата

 

📌 Нови лица в списъка "Магнитски"

 

Румен Овчаров е подсъдим, има присъда на 2 инстанции. Има обвинителен акт и срещу Николай Малинов. Прокуратурата и срещу него е свършила своята работа. Срещу още 2 лица в списъка, които не са сред тези, също се води наказателно производство за корупция, което е в Националната следствена служба и не е изключено в близко време да бъдат повдигнати обвинения и срещу тях. Почти целият списък ни е познат.

 

Ще проверим отново всички данни срещу тези лица, ще поискаме данни от ДАНС и МВР, защото корупцията се разкрива от оперативните служби, а не от прокуратурата. Ще възложим данъчни проверки и ревизии на тези лица.

 

Васил Божков трябва да бъде разпитан в България от българските разследващи органи, за да може показанията да бъдат валидни, но не коментира дали други имена ще бъдат добавени в този списък.

 

📌 Разследването на газовите доставки

 

Борислав Сарафов коментира и разследването на Националната следствена служба срещу бивш министър на енергетиката, негов заместник и бивш директор на "Булгаргаз" за длъжностни престъпления, в резултат на които е нанесена щета на "Булгаргаз" за 88 млн. лв. в периода непосредствено след спирането на газовите доставки от Русия към България - края на април 2022 - май 2022.

 

“Събрани са достатъчно доказателства, за да бъдат лицата привлечени като обвиняеми", отбеляза Сарафов и окачестви това като нагла, безочлива, арогантна кражба за милиони, тежък конфликт на интереси.

 

Имената на Кирил Петков и Асен Василев са включени в доклада, доколкото техните позиции - премиер и вицепремиер, но те нямат касателство по отношение на газовите доставки. Преките задължения са на министъра на енергетиката, неговия заместник, който е превишил властта и правата си и на шефа на "Булгаргаз". Тези са лицата, които е трябвало да осигурят алтернативни доставки на газ. Разследването не е приключило.

 

📌 Случаят Nexo

 

По казуса Nexo не разследваме търговски дружества, а физически лица - български граждани, които са извършили престъпление. Издирваме лицата, които не са установени и не са им предявени обвиненията.

 

📌 Убийството на Иван Владимиров

 

Очевидно има проблем с поведението на хората. Атаката и агресията срещу институциите - срещу полицията, службите за сигурност, съда и прокуратурата не работи в укрепване на доверието на обществото.

Източник: bntnews.bg

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.