Чудотворно изцеление по молитвите на Свети Георги води мощите му в Долни Лозен (ЕКСКЛУЗИВНИ СНИМКИ)

Хиляди миряни се поклониха пред светинята в храма "Св. Атанасий Велики"

https://goreshto.net/novini/chudotvorno-izcelenie-po-molitvite-na-sveti-georgi-vodi-moshtite-mu-v-dolni-lozen-ekskluzivni-snimki/109707 Goreshto.net
Чудотворно изцеление по молитвите на Свети Георги води мощите му в Долни Лозен (ЕКСКЛУЗИВНИ СНИМКИ)

Хиляди миряни се поклониха пред светинята в храма "Св. Атанасий Велики"

С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, Софийска епархия посрещна частица от светите мощи,  дясната ръка на св. великомъченик Георги Победоносец. Светинята идва у нас от храм „Св. вмчк Георги Победоносец“ в гр. Нигрита, област Сяр (Серес, Северна Гърция) и ще остане за поклонение в България до 7 май. “Посрещането на частица от мощите на св. Георги Победоносец е от голямо значение за България, защото получаваме благословението на светеца, който е покровител на много населени места у нас - градове и села, както и на много семейства”, каза Белоградчишкият епископ Поликарп - викарий на българския патриарх и Софийски митрополит Неофит.

Епископ Поликарп участва в литийното шествие, с което беше пренесена светинята в старинния столичен храм "Света София  - Премъдрост Божия” миналата сряда.

 

След като остана за три дни в столичната църква, от където преминаха хиляди православни християни, на 29 и 30 май, частицата от мощите бе изложена за поклонение в храм "Св. Атанасий Велики", село Долни Лозен, където през двата дни бяха отслужени Света Литургия, Молебен канон и Всенощни бдения.

 

Чудна история за благодатно изцеление свързва светите мощи с лозенския храм  "Св. Атанасий Велики", а неговият предстоятел е в основата на пристигането им в България. Отецът я разказа пред Георги Милков в предаването "Религията днес" по БНТ. “Миналата година моята съпруга презвитера Симеонка бе диагностицирана с рак, голямо образование в напреднал стадий, за което ни казаха, че не е възможна операция”. Това сподели Георги Марков, предстоятел на храма "Свети Атанасий Велики" - Долни Лозен. “Тогава се обърнахме към нашия Господ, на другия ден с мои събратя направихме маслосвет, помазахме моята презвитера, седнахме и от дума на дума стана въпрос за десницата на Свети Великомъченик Георги, която чудотвори”, разказа отецът. Архимадрид Никанор, който е игумен на Гигинския манастир, е искал също да се помоли на тези мощи. Те се намират в Серес. Така двамата свещеници и презвитерата заминали за там. Посрещнали ги топло, настоятелят на храма също се оказало, че се казва Георги. Направили молебен, помолили се и след прибирането в София отишли на поредния ядрено-магнитен резонанс, описва той.

"И от внушителните 7, сантиметрите на туморното образование се бяха стопили като восък на слънце на 0,4 мм. При тази радостна вест, слава на Бога, си поставих за цел да изпросим десницата на Свети Георги да дойде в България, в нашия храм - "Свети Атанасий Велики" в село Горни Лозен, с благословението на патриарх Неофит", обясни отец Георги. “Пожелал го за благословението не само на хората от неговата енория, а и от София и въобще за всички българи - да могат да дойдат да се помолят, всеки според болежките си”.

 

След като Светите мощи отпътуваха за Гигинския манастир, лозенският храм "Свети Атанасий Велики" се готви да отбележи своя храмов празник на 2 май. Тогава Православната църква почита Успението на Свети Атанасий, а в народната традиция е познат като летен Атанасовден.

 

От 1-Ви до 3-ти май, мощите на Свети Георги ще бъдат изложени за поклонение в Църногорски манастир Св. св. Козма и Дамян" край с. Гигинци. На 4-5 май вярващите ще се стекат в храм “Св. Петка” в Брезник, а от 5 до 7 май миряните ще могат да изпросят благодат и изцеление в пернишкия храм “Св. Вмчк. Георги”.

 

Частицата от дясната ръка на свети Георги е известна именно с това, че лекува рак. Св. Георги е сред най-почитаните светци и от източните, и от западните християнски църкви, а също така и в исляма. Според преданието светецът умира на 28 години в защита на своята вяра.

 

"След неговото упокоение, при неговите мощи започват да стават много чудеса. Вярвам, че нашия български народ има нужда от тези чудеса", заяви пред Нова тв протойерей Васил Танев от столичния храм "Св. София". Историите за чудеса пред тези мощи са десетки и се разказват от години. "Когато се покланяме на мощите, ние се покланяме на самите светии, за това и когато присъстват хората с вяра, техните молитви се чуват. Знам го от собствен опит", обясни иконом Константин Стойчев от храма "Св. Петка" в гр. Брезник.

 

"Приветствам Ви от храма "Свети Георги" в Нигрита, Гърция. Храмът ни има около 500-годишна история. Издигнат е в края на 15 век и в него има стенописи от средата на 17 век с много красива изработка, както и стенописи от 19 век. Най-ценното наследство, което съхраняваме в храма, освен иконите от 14 век, са светите мощи (част от десницата) на свети великомъченик Георги Победоносец. Присъствието на светите мощи е като присъствие на самия свети Георги, и това го усещаме, защото свети Георги много пъти ни е явявал лечебната си сила. Когато преди доста години дойде тук, плачейки, едно младо момиче на 20 години, което беше болно от рак на яйчниците, аз си спомних тропара на светията, в който се пее: "на пленниците защитник, а на немощните - лекар". Казах й, че закрилникът ни св. Георги е лечител на болестите. Тя тръгна за последния ядрено-магнитен резонанс. На другия ден втория свещеник идва да отвори храма и усеща, че вътре всичко ухае. И ме попита: "пръскал ли си с одеколон"-"не съм" - "не е възможно; целия храм благоухае". Търсейки откъде е аромата, стигнал до мястото, на което бяха мощите на св. Георги. Отворили шкафа и ароматът се разнесъл наоколо, сякаш се излъчвал от самите мощи.

 

Малко по-късно се обади момичето, което беше тук предишната вечер и ми каза развълнувано: "Отче, връщам се" - "Няма ли да се оперираш?"- "Не, Отче! Направихме днес изследването и то показа, че на мястото, на което беше ракът, вече няма нищо!" Тогава разбрахме, че благодарение на св. Георги момичето е излекувано. Един друг чуден факт, който преживяхме, беше миналата година по време на Kовида.

 

Една жена, която дойде да се поклони пред мощите, взе едно памуче с елей от кандилото на светеца и отиде в болницата, за да помаже мъжа си, който беше в много тежко състояние. На другия ден й казали, че мъжът й вече диша сам, без кислороден апарат, което много изумило лекарите. И двамата смятаха, че намесата на светеца е помогнала за излекуването на човека. И една последна история. Преди няколко дни занесохме мощите за поклонение в северна Гърция. Хиляди хора дойдоха да се поклонят. Там имаше едно дете с парализа. Свещеникът на храма, предложи на майката да доведе детето и да се помолят на св. Георги. Дойде детето в количката и се повтори познатата за нас история - майката ни се обади, за да ни каже, че детето й най-накрая се е излекувало! Това за нас, жителите на Нигрита и околността, но и за всички поклонници, укрепва обичта ни към светеца и кара вярата ни да расте и да става още по-силна. Знаем, че в трудностите, с които се сблъскваме, имаме наблизо приятел - свети великомъченик Георги, който е и приятел на Бога и в рая седи до Него и се моли за нас, за вас и за целия свят. Благодатно поклонение и свети Георги да закриля и да пази всички ни!“, написа отец Гергиос Келембекис от едноименния храм в Нигрита.

 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.