Д-р Цветеслава Гълъбова: Допреди години в болницата ни имахме по 15 случая шизофрения годишно, а сега са по 3-4 седмично

Като цяло българинът има проблем с всякакви зависимости

https://goreshto.net/novini/d-r-cveteslava-galabova-dopredi-godini-v-bolnicata-ni-imahme-po-15-sluchaya-shizofreniya-godishno-a-sega-sa-po-3-4-sedmichno/52458 Goreshto.net
Д-р Цветеслава Гълъбова: Допреди години в болницата ни имахме по 15 случая шизофрения годишно, а сега са по 3-4 седмично

Като цяло българинът има проблем с всякакви зависимости

Д-р Цветеслава Гълъбова е сред водещите психиатри у нас. Директор е на прочутото лечебно заведение в Курило. Тя е и съдебен експерт по психиатрия.

 

Тя отбелязва, че при т.нар. чести психични заболявания като панически атаки, фобии, хранителни разстройства, личностни и депресивни разстройства, се забелязва ръст и това е тенденция от много време насам, която се е засилила по време на пандемията.

Добрата новина е, че при тежките психози като шизофрения, биполярно разстройство, шизоафективна психоза и др., не се забелязва ръст. Тя обаче бърза да уточни, че такава е тенденцията в цял свят.

 

Към момента статистиката за 2022 г. не е готова, но тази от 2020 и 2021 г. сочи, че броят на хората с психични проблеми се е увеличил с около 20%. Това увеличение се забелязва от години, но пандемията е усложнила допълнително нещата, разкрива д-р Гълъбова.

Освен това значително се е увеличил и броят на употребяващите алкохол и други неща, което пък е довело до увеличаване на ръста на домашното насилие.

 

Често пъти българинът решава да разпусне с едно питие като се прибере у дома, но с времето те стават 2-3 и така се стига до алкохолна зависимост, която е огромен проблем в страната ни през последните години. Като цяло българинът има проблем с всякакви зависимости – цигари, хазартни игри, наркотици, видеоигри...

 

Специалистът обаче бърза да поясни, че зависимостта не се дължи само на едно нещо, а е полифакторно обусловено заболяване. Към изграждането на зависимости имат склонност хора, които не са оформили като силни и хармонични личности.

Те обикновено търсят патерица или опора и я намират в алкохола, хазарта или наркотиците.

В нещо, което смятат, че контролират и се чувстват силни, значими и удовлетворени. Огромна значение за склонността към зависимости има семейната среда.

И тук се стига до базовия проблем според д-р Гълъбова – пълната разруха на българското семейство като институция.

 

„Сядането зад волана в нетрезво състояние и/или след употреба на наркотици означава неуважение към собствения ти живот, както и към живота на околните. Виждаме и какви хора на управляват. Изводът е, че вървим към разпад на държавността и българското общество се психопатизира абсолютно много. Мисля, че дори минахме една граница и вече няма връщане“, категорична е д-р Гълъбова.

 

По повод поръчването на пица с кристали от мъже по върховете на властта, специалистът посочва, че не ги интересува кой какво мисли и това е част от проблема, за който става въпрос. „Тези хора смятат, че правилата не важат за тях и понеже не биват наказани, смятат, че правилата не ги хващат. Никой от високите етажи не е осъден за нищо. Виждаме, че ни се представя едно тежко инфантилно психопатно театро от хора, които погазват закона и след това застават отпред и казват „Гласувайте за нас!“.

 

По шестобалната система оценката, която д-р Гълъбова поставя на психичното здраве на българина, е четворка и бърза да направи уточнението, че то не е особено добро и в световен мащаб. В последно време е сериозно завишен и ръстът на психично болните в резултат на употреба на дрога. Особено на шизофрениците, чиито брой се е вдигнал драстично. Преди десетилетие в болницата им имало по 15 такива случаи годишно, а сега са по 3-4 седмично.

Източник: Уикенд

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.