Д-р Неделя Щонова: Това е един много силен урок! (виж тук)

https://goreshto.net/novini/d-r-nedelya-shtonova-tova-e-edin-mnogo-silen-urok-vizh-tuk/51703 Goreshto.net
Д-р Неделя Щонова: Това е един много силен урок! (виж тук)

Д-р Неделя Щонова изнесе "открит урок" в мрежата!

Открит урок в социалната мрежа изнесе преди минути чаровната д-р Неделя Щонова. Темата не е как да се предпазим от Ковид-19, а как да спасим качества, отдавна изгубили своята "мода" сред обществото. Ето какво разказа тя:

"Един голям урок за качества, които не са модерни днес

Действието се развива по време на състезание - бягане на дълги разстояния - с немалък награден фонд в Навара де Бурлада, Испания. Олимпийският бронзов медалист Абел Мутай води убедително. Двадесет метра преди финала обаче, минава през арка от балони и си помисля, че вече е спечелил. Минутка преди финала, дезориентиран от табели, балони, умора и емоции, той буквално спира, обърква се и помисля, че е завършил състезанието. Иван Фернандес Аная, който тича след него, веднага осъзнава ситуацията, но не пожелава да се възползва. Напротив. Аная настига кениеца. Вместо да го изпревари и да пресече първи финалната линия, той започва активно и с жестове да му показва, че трябва да продължи да тича, за да спечели. Абел Мутай, обаче, представляващ Кения, не го разбира. Той не владеел испански език. Тогава испанецът буквално започнал да го бута към финалната линия и евентуално към победата. След края на състезанието един журналист отива при Иван Фернандес Аная и изумено пита: - Ти защо направи това? Фернандес Аная отговоря: - Мечта ми е... мечта ми е един ден да имаме обществен живот базиран на уважение, чест и истина. Журналистът настоявал: - Но Вие бяхте толкова близо... А защо оставихте кениеца да спечели?! Фернандес Аная: - Аз не му помогнах да спечели. Той така или иначе си печелеше. Журналистът продължил да се смайва и отново неразбиращо попитал: - Но ти можеше да спечелиш?! Можеше да станеш номер едно?! И първи да пресечеш финалната линия?! И да спечелиш целия този награден фонд?! Фернандес Аная го погледнал. След което тихо добавил: - И каква би била моята заслуга за тази победа? Каква би била честта на този медал? Честта зад този медал? А и какво ще си помисли мама, когато й разкажа за тази победа? Без чест животът ни струва много малко. Честта е онази невидима кост, която държи главата изправена! Дори и да ми бяха казали, че ако спечеля, ще си осигуря място в националния отбор за Европейското първенство, пак не бих се възползвал от случая. Стойностите се предават от поколение на поколение. На какви ценности учим децата си днес? Деликатен въпрос. И много силен урок", сподели Неделя Щонова.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.