Дизайнерката Евгения Борисова: Не разбирам идиотските прояви! (виж тук)

https://goreshto.net/novini/dizaynerkata-evgeniya-borisova-ne-razbiram-idiotskite-proyavi-vizh-tuk/50952 Goreshto.net
Дизайнерката Евгения Борисова: Не разбирам идиотските прояви! (виж тук)

Евгения Борисова не робува на просто модерното и "така трябва"!

Дизайнерката Евгения Борисова избухна в мрежата преди часове с неочакван пост. Явно несъгласна с някои неща, случващи се у нас, тя заяви следното. Предаваме думите й без редакторска намеса:

"По-старото поколение българи сигурно си спомнят ярките "картинки" в любимите детски книжки "Комар и Мецана", "Веселите футболисти", "Гъбарко", "Медената пита", "Горската къщичка", "Сватбата на Червенушко". И "Трите баби", "Работна Мецана", "Ежко-Бежко", "Косе-Босе" и "Патиланско царство", и други.

Няколко поколения българи отраснаха с този чуден свят вътре в тези книжки, в които героите сякаш оживяваха. Толкова убедителни бяха образите им в илюстрациите на художника Вадим Лазаркевич. По същото време Любен Зидаров, който сега илюстрира Хари Потър, е автор на илюстрациите в книги като „Приказки на Шехеразада“, „Български народни приказки“, „Островът на съкровищата“ , „Подир сенките на облаците“ , „Морското вълче“ , „Том Сойер“ , „Приказки“ на Ханс Кристиан Андерсен, „Приказки от цял свят“. Като дете едните илюстрации ме вълнуваха и ме пренасяха в друг свят , а другите неразбираемо ме подтискаха и дори нямах желание да чета книжката. Никога не съм следвала сляпо наложени стереотипи. И като човек изучавал История на изкуството и изучавал всички художници и стилове не съм се притеснявала да Не приемам и Не харесвам художници и творбите им. Макар картините им да са достигали необясними суми. Винаги съм харесвала повече реалистите от руската школа като Илья Репин и Шишкин и съм разглеждала творбите им с лупа. Чудех се този талант естествен ли е или е свръхчовешки предвид това, че аз също рисувах картини и исках да съм като тях. Никога Кубизмът на Пикасо и експресионизмът на Кандински не са носили наслада на сетивата ми и не са ме карали да отварям въображението си. Не съм имала полет на фантазията вдъхновение да хвана четката и да направя същото. За сметка на това съм виждала творби, които мисловно са ме прехвърляли в друго време, епохи и пространство. До ден днешен и в модата не разбирам прекалено идиотски прояви, колкото и модерни да са те според някой. И да ми казват, че нямам въображение...", заяви Евгения Борисова.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.