Една история за конгресмен от „Отборът на Путин”, лобисти, мръсни пари, пишман журналисти и розови сънища

https://goreshto.net/novini/edna-istoriya-za-kongresmen-ot-otborat-na-putin-lobisti-mrasni-pari-pishman-zhurnalisti-i-rozovi-sanishta-2/52047 Goreshto.net
Една история за конгресмен от „Отборът на Путин”, лобисти, мръсни пари, пишман журналисти и розови сънища

Американският конгресмен Уорън Дейвидсън призовава финансовото министерство на Съединените щати да наложи санкции срещу българския главен прокурор Иван Гешев. Тази новина предизвика възторг сред десетки наши журналисти, политици и борци за съдебна реформа. Медиите ни се надпреварват да излизат с гръмки заглавия, неуспяващи (и неискащи) да прикрият злорадството им от това, че от чужбина се опитват да ни набият канчето, с извинение за израза.

Какво всъщност се опитват да ни убедят една малка, но крайно вреслива групичка родни драскачи и хора, известни с това, че са… известни предимно в социалните мрежи. Как си представят те битието на Дейвидсън. Да надникнем за малко в мисловните им полюции…

Става сутринта конгресменът, като цяла нощ е спал на пресекулки, защото е размишлявал как да преодолее корупцията в България. Все пак, ако не за да спомогне за осветляване и подбряване на ситуацията у нас , за какво друго е на този отговорен пост. „Джил” – гласът му се извисява в ранчото му в Охайо, нетърпеливо призовавайки жена му да се отзове по-бързо на повика му. „Да, скъпи”, отговаря приятен женски глас. „Прибра ли документите, за които те помолих вчера?”, нервно пита Дейвидсън, ровейки си припряно в куфарчето. „Скъпи, вчера цял ден бях заета, не ми беше до това”, кисело отговаря съпругата, което предизвиква вълна от недоволство, изразено в словесен изблик – „Джил, какво по-важно си имала от това просто да събереш всичките вече систематизирани папки от бюрото ми и да ги сложиш в куфарчето ми? Не разбираш ли, че това е от изключителна важност за предстоящата ми работа в Конгреса – от месеци работя по този въпрос, на крачка съм от това да убедя и министъра на финансите да санкционира  главния прокурор Иван Гешев? Действията и бездействията на българската прокуратура застрашават сигурността на НАТО и Европа, Джил, стегни се! Американските граждани очакват бърза реакция!” Смъмрената съпруга бързо, бързо си взима поука, като старателно прибира цялата важна документация.

Втора сцена. Кабинетът на Дейвидсън в щатския Конгрес. „Сара, Сара, готово ли е всичко?”, кънти гласът на конгресмена. „Писмото до министър Джанет Йелън подготвено ли е? Добавени ли са разследванията от авторитетния и популярен в цял свят сайт bird, показанията на великия лидер Георги Георгиев от гражданското сдружение БОЕЦ, както и на банкера Цветан Василев? Да не пропуснеш и анализите на световноизвестната варненска журналистка Христова (не и помня малкото име, нещо руско беше – по-добре не я назовавай по малко име в писмото, ще се стори подозрително, Сара)”, Дейвидсън не спира да нарежда. „Да, конгресмен, не се притеснявайте”, припка около него миньончето Сара. Цялата придружаваща документация, както и писмото вече са подготвени и изпртени към министър Йелън. Американският народ ще оцени вашата работа и положения труд!”. Уорън Дейвидсън уморено отпуска глава на стола си. Костваше му цяла година неуморен труд да събере всички доказателства, които има, за да осветли коруцпионни практики за милиони в България. Откакто всъщност е на този пост, той си постави за цел да разнищи какво се случва в най-важния икономически и политически партньор на САЩ в света.

Министър Йелън не можеше да повярва на разкритията, за които четеше в писмото. Касаеше се за скандални корупционни практики, незачитане на решения на страната и, своеволно спиране на разследвания. Иван Гешев ще си плати, тропна по масата достолепната дама, решена още днес да задвижи процедура по санкциониране на главния прокурор на България. Как така това е останало скрио до момента, питаше се тя. Говорим за България, по дяволите, не за коя да е държава…

Извинявам се, че трябва да ви прекъсна сладкия сън, неуважаеми, но ако дори и 1/10 от горенаписаното наистина е минало през ума ви, най-искрено ви съветвам да се прегледате по-скоро. Ако наистина си мислите, че който и да е американски конгресмен би загубил и един час от времето си (да не говорим за повече), за да се интересува какво се случва в една далечна и непозната му източноевропейска страна, е добре да пиете една студена вода. Ако наистина сте убедени, че конгресмен Уорън Дейвидсън е написал това писмо, след като месеци наред е отделил да се запознае, проучи и проследи политическата обстановка у нас, е добре да попитате майка си дали не ви е изпускала по-често на глава, когато сте бил бебе. Ако пък не ви се струва подозрително как така това писмо се появи съвсем случайно и първо на стената на една популярна в социалните мрежи дб активистка, е добре да помислите малко повече. Ако можете, разбира се. Ако не ви се струва подозрителна симбиозата между въпросната леля, НПО-то на изхвърления от ГЕРБ заради злоупотреба с финанси от партийната каса Гошо Тъпото, един издирван от правосъдието измамник, още един такъв, както и един сайт, който прави умопомрачителни „разкрития” чрез ровене в Гугул и клевети, най-добре да спрете да се интересувате и да коментирате политика, а да се разходите сред природата например. Или да си пуснете някой сапунен сериал.

Ако никога не сте чували за лобисти, също е редно да не коментирате темата. Ако не знаете, че в САЩ това е законно регламентирана практика, че има публичен регистър на лобистите, които, о, чудо, даже имат постоянни контакти до членовете на Камарата, по-добре е сготвите една манджа. Ако наистина вярвате, че просто ей така от нищото, който и да е американски конгресмен изведнъж ще реши, че му е жизненоважно какво се случва в България, вземете разходете кучето си. Ако пък вярвате, че Дейвидсън е отделил месеци наред в четене на (правилната) българска преса или още повече – посещавал е страната ни, защото живо се вълнува от случващото се тук, каквото все пак предполагат твърденията в писмото му, не знам какво да ви посъветвам, явно положението при вас е неспасяемо.

Уорън Дейвидсън е чувал за България, колкото Пенчо Пенков (или който и да е друг) от ДБ, ДПС, БСП, ГЕРБ (или която и да е друга партия) се интересува, вълнува, следи, коментира какво се случва в Гвинея-Бисау. Ако въобще е чувал за тази страна, де.

И тази толкова елементарна, дирижирана от определни кръгове в България постановка, за която беше ангажиран чак американски конгресмен, поне можеше да бъде отиграна по-добре. А не писмото му да се появи първо на стената на фейсбук активистка, свързана с Гошо Тъпото, не т.нар. разследващи журналисти да поясняват и дописват после какво е искал да каже Дейвидсън, а укриващият се от правосъдието Цветан Василев да побърза да се похвали в личния си профил, цитирайки изявлението на конгресмена.

А, още нещо, съвсем не между другото – именно Уорън Дейвидсън е сред шестимата американски конгресмени, които са известни в страната си като част от „Отборът на Путин“, критик на подкрепата на САЩ за Украйна, гласувал срещу санкциите на САЩ срещу Русия и краен антиваксър. Разбира се, това са лични позиции на конгресмена, на които той има пълното право, но е крайно показателно, че именно човек с такива виждания, е единственият, откликнал на някоя лобистка фирма. И въобще не между другото, интересно е кой и с какви средства е платил на въпросната фирма, за да привлече Дейвидсън, защото лобизмът хич не е евтина услуга. А за да упражниш натиск в полза на конкретно решение, се искат сериозни финанси. В САЩ има повече от 100 000 лобисти, като хонорарите им са много солидни. И срещу тези високи суми, те са готови да лобират буквално за всичко. Та откъде идва тази сума, дали не от един престъпник, укриващ се в чужбина, или пък идва по линия на лица, свързани с руската страна (като се има предвид кой е конгресментът), или пък от друга съмнителна посока.

И отново не между другото, някои от клиентите на прокуратурата у нас, които също непрекъснато борят главния прокурор Иван Гешев, като например братя Бобокови и Миню Стайков, също бяха наели американска фирма Alexandria Group, която даже депозира в Държавния департамент документ, в който също се обвиняваха наши политици. Колко познато, нали?

Но това не пречи на родните зависими медии вече шести ден да допълват сценария в писмото на конгресмена, който сценарий, и без това е директно написан от някой от родните борци за отстраняването на главния прокурор Иван Гешев. Толкова лошо написана сапунка скоро не бяхме гледали, язък за солидните суми, които е похарчила обслужващата групичка за мокри поръчки на някой олигарх, за да си осигури подписа на американски конгресмен върху полюциите си.

***

Виктория Георгиева е завършила “Реализация и подготовка на ТВ предавания” към Софийския университет “Св. Климент Охридски”, както и “Религията в Европа”, направление “Ислям”, отново в СУ. Изучавала е и психология. Заместник главен редактор в “Ах, тези медии!”, редактор и автор в “Консерваторъ”, автор във в-к “Труд”.

Била е член на Студентски съвет при СУ, работила е като специалист маркетинг и реклама за водещи български компании.

Източник: tribune.bg

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.