Ексклузивно! Борислав Гуцанов: Договорът с "Боташ" е национално предателство! (ВИДЕО)

https://goreshto.net/novini/ekskluzivno-borislav-gucanov-dogovorat-s-botash-e-nacionalno-predatelstvo-video-2/131450 Goreshto.net
Ексклузивно! Борислав Гуцанов: Договорът с "Боташ" е национално предателство! (ВИДЕО)

“БСП повдигна въпроса преди година и 2-3 месеца. Малко бяха политическите партии, които ни вярваха, че има такова нарушение, докато сега се убедиха, че това е един срамен договор за България. 486 хил. евро плащаме всички ние, независимо дали ползваме или не ползваме тази газ, идваща през "Боташ". Безобразие, което се е случвало по времето на служебния кабинет, и продължаващо сега.” Това заяви депутатът от БСП Борислав Гуцанов в кулоарите на парламента.

 

„Договорът не е съгласуван с Министерски съвет – само осем министри са го подписали, тоест това прави акта нелегитимен. Тогавашният служебен министър Росен Христов е подписал договора, без да има това право, защото той трябва да бъде подписан от директора на „Булгаргаз“, а не от министъра предварително“, обясни той.

 

„Трудно може договорът да бъде развален, защото е за два милиарда и 200 млн., и не виждам как Турция ще се съгласи. Трябва да бъдат подобрени условията по този договор, затова заключението на комисията е следното: договорът да замине за прокуратурата, за ДАНС, за да може те като компетентни органи да вземат нужните мерки. Ние в зала ще предложим да бъдат освободени сегашните директори на „Булгаргаз“, които и тогава са били директори. Как така те ще предоговарят договора, когато те са го подписали?“, попита още той.

 

„Радваме се, че се стигна до общо заключение и се убедиха, че БСП сме били прави, повдигайки въпроса. Всички от комисията са съгласни с това заключение. Надяваме се да бъде предоговорен този договор с по-добри условия за страната ни. Имаме газ за 3,815 млрд. кубика, а у нас използваме около 2,8. тоест милиард отгоре, но дори и да не се ползва, таксата услуга се плаща. Една подробност – таксата услуга за пренос на Ботош е 9,19 долара за пренос, а с Гърция – 5,4 евро. Два пъти разлика за едно и също нещо, което се прави. Защо тези хора не са подведени под отговорност? Защо се наложи да правим тази комисия, за да се стигне до това заключение?“, запита също Гуцанов.

 

По думите му договорът ще мине през зала, като ще се гледа от народните представители в сряда.

 

„Не виждам какво може да се случи, за да не мине през зала.“

 

За ваканцията на депутатите Гуцанов заяви: „Този парламент, когато и да бъде закрит, ще бъде късно. Брутални нарушения да са направени в Конституцията, в закони – никога не се е случвало досега в страната. Това е национално предателство, което се случва в областта на енергетиката.“

 

Какво още казаха от БСП, гледайте в репортажа на журналиста Анелия Дулева и оператора Симеон Крушков, ексклузивно за “Свободно слово”.

Източник: svobodnoslovo.eu

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.