Ексклузивно! Деян Николов от „Възраждане“: България не е готова за членство в еврозоната, това е основният извод от докладите! (ВИДЕО)

https://goreshto.net/novini/ekskluzivno-deyan-nikolov-ot-vazrazhdane-balgariya-ne-e-gotova-za-chlenstvo-v-evrozonata-tova-e-osnovniyat-izvod-ot-dokladite-video/136851 Goreshto.net
Ексклузивно! Деян Николов от „Възраждане“: България не е готова за членство в еврозоната, това е основният извод от докладите! (ВИДЕО)

“България не е готова за членство в еврозоната, това е основният извод от докладите.” Това заяви пред журналисти в парламента Деян Николов, общински съветник в София от „Възраждане“, коментирайки конвергентните доклади на Европейската централна банка (ЕЦБ) и Европейската комисия за готовността на страната ни за въвеждането на единната европейска валута.

Това, което виждаме в доклада, е, че е направен доста по-обстоен анализ от това просто да се каже дали формално покриваме или не покриваме критериите. Да, България не покрива критерия по отношение на инфлацията, като страната ни е почти 2% над референтната стойност, което е доста в икономически смисъл. Освен това в доклада се говори за бюджетния дефицит, който, макар и на ръба, обстойно е разгледан като тенденция”, посочи Николов. 

По думите му има критики към България и за нивата на корупция, липсата на подготвени кадри, жизнения стандарт на българите и други.

Изобщо говори се за структурни проблеми в българската икономика, смята Николов. Българската икономика не просто не е готова, защото не хваща някои критерии заради няколко процентни пункта, ние фундаментално не сме готови”, допълни още той. 

Според Деян Николов страната ни няма да влезе в еврозоната на 1 януари 2025 г., но няма да бъде готова за това и още много години напред.

 

"Дори най-големите оптимисти по отношение на икономическите показатели на България не мисля, че могат да се надяват на нещо в следващите шест-осем-десет години", подчерта той. 

Предлагаме България да изчака по отношение на този стремеж да влезем със зор в еврозоната. Радваме се, че Европейската централна банка потвърждава това, което и ние имаме като опасение”, подчерта още представителят на „Възраждане“.

 

Деян Николов попита кой ще поеме отговорност за разходите, защото, според него, през последните години българските правителства се опитват целенасочено да вкарат България в еврозоната, при положение че тя не е готова за това. 

По-рано в декларация от името на парламентарната група от "Възраждане" настояха всяко искане за извънреден доклад от ЕЦБ по темата за приемането на еврото да се изпраща за предварително обсъждане в парламента. 

 

Какво още казаха от “Възраждане”, гледайте в репортажа на журналиста Анелия Дулева и оператора Симеон Крушков, ексклузивно за “Свободно слово”.

Източник: svobodnoslovo.eu

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.