Ексклузивно в “Горещо”! Министър Калин Стоянов пред вътрешната комисия в парламента: Ако не си бяхме свършили работата, последствията от протеста щяха да са много по-тежки! (ПЪЛЕН ЗАПИС ОТ КОМИСИЯТА!)

Шефът на СДВР: “Протестиращите започнаха да мятат плочки, камъни и клони на дървета, които удариха хората от първите редици и ги нараниха”

https://goreshto.net/novini/ekskluzivno-v-goreshto-ministar-kalin-stoyanov-pred-vatreshnata-komisiya-v-parlamenta-ako-ne-si-byahme-svarshili-rabotata-posledstviyata-ot-protesta-shtyaha-da-sa-mnogo-po-tezhki-palen-zapis-ot/121685 Goreshto.net
Ексклузивно в “Горещо”! Министър Калин Стоянов пред вътрешната комисия в парламента: Ако не си бяхме свършили работата, последствията от протеста щяха да са много по-тежки! (ПЪЛЕН ЗАПИС ОТ КОМИСИЯТА!)

Шефът на СДВР: “Протестиращите започнаха да мятат плочки, камъни и клони на дървета, които удариха хората от първите редици и ги нараниха”

“Искам още веднъж да заявя моята лична позиция и позицията на професионалното и политическото ръководство на МВР. Ние категорично се разграничаваме от проявите на насилие – както от страна на полицаи, така и от страна на протестиращи. Действията на полицаите по време на протеста предотвратиха много по-тежки последствия за гражданите на София и тяхното имущество”, заяви министърът на вътрешните работи Калин Стоянов, по време на изслушване в парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред, заради проявите на полицейско насилие по време на протеста срещу ръководството на БФС.

 

"Практиката е, когато Столична община разрешава протест, да съгласува действията си със СДВР.  Вечерта преди протеста той още беше нерегламентиран и разрешен от СО. На сутринта разбрахме, че протестът вече е разрешен и трябваше да действаме незабавно. За пръв път двете агитки на столичните отбори "Левски" и ЦСКА се събираха заедно, за да изразят" любовта" си към ръководството на БФС. Това беше причината да изкараме на улицата над 1500 служители на МBP. Ако не бяхме направили това, последствията можеше да са много по-тежки", коментира вътрешният министър.

 

"До последно не се знаеше къде ще проведе футболната среща между България и Унгария", заяви главният секретар на МВР Живко Коцев. "В последния момент стана ясно, че мачът ще е в София. Времето ни беше много кратко за реакция, но ние веднага приведохме всички наши планове за действие по времена протести", добави той.

 

"Още месец преди футболната среща ние имахме сигнали, че се подготвя протест.

Ние веднага се свързахме с ръководството на БФС и Столична община. Проведохме редица срещи. Когато стана ясно, че футболната среща ще се играе в София пред празни трибуни, протестът бе организиран в центъра на София, като основното място беше улица "Гурко". За там беше подадено и заявление от организатора на протеста", обяви директорът на СДВР гл. комисар Любомир Николов.

 

"Получихме информация, че протестиращите ще направят опит да нахлуят на стадиона и да прекратят мача. Всичко това ни накара да изкараме над 1500 полицаи на улицата. Към 17 часа се бяха събрали около 1500 души. По същото време шествие от стадион “Българска армия" блокира "Орлов мост". Мога да кажа, че над 90% от протестиращите фенове не носеха опознавателни знаци към кой футболен отбор принадлежат. Но сега само плакати срещу ръководството на БФС и трибагреници. На "Орлов мост" феновете заявиха, че искат да се присъединят към главния протест на улица "Гурко". Когато това се случи, започнаха провокациите. Първо започнаха да се мятат бомбички и сигнални ракети. Ние призовавахме за спокойствие и мирен протест. На първа линия бяхме разположили служители на МВР с жилетки "антиконфликт" и никакво оборудване. Когато провокациите се засилиха, и то основно от задните редици, на първа линия разположихме служители с полицейско оборудване. Агресията растеше, запалиха се кофи, нарушаваше се грубо обществения ред. Тогава изпратихме водното оръдие и отново призовавахме за мирен протест. Естествено, че тези призиви не се чуха. Протестиращите започнаха да мятат плочки, камъни и клони на дървета, които удариха протестиращите от първите редици и ги нараниха. Ние веднага изведохме ранените протестиращи и тогава някои фотографи ги заснеха, но категорично заявявам, че тогава не е имало полицейско насилие – ние помогнахме на хората. Агресията продължаваше да расте и протестиращите започнаха да чупят коли, да мятат стъклени бутилки и да палят кофи за боклук. Това ни принуди да пуснем водното оръдие, в началото на ниски барове налягане и без да го насочваме към протестиращите.

 

Вандалските прояви продължиха. Запален бе полицейски бус и това ни принуди да изтласкаме протестиращите към Спортната палата, за да избегнем увреждането на обществена и частна собственост. Тогава разбрахме, че лицето, което е запалило полицейския бус, е влязъл в заведението в Министерството на спорта. Това е причината наши служители да влязат в бара и да го задържат. Нещата се случиха много бързо. Факт е, че нашите служители не трябваше да действат така в заведението. Те вече са установени. Срещу лицето, запалило полицейския бус, вече е образувано досъдебно производство.

 

Равносметката от проведената операция е –задържани са 38 лица, 33 полицаи са ранени, има и 19 ранени граждани. Вчера обявиха, че са установени служители на МВР, които най-вероятно са превишили правата си. Към момента разполагаме с категорични данни за три такива лица и те са отстранени от длъжност. Имаме още такива данни за трима или четирима служители, но проверката все още продължава. Ако се установи тяхната виновност, те ще понесат незабавно своята отговорност", разкри гл. комисар Николов.

 

"От Столична община не поискаха никакво съгласуване на протеста с нас. Ние сме длъжни да осигурим охрана, дори и кметът да не съгласува даден протест с нас. Ние взехме решение да обезпечим това мероприятие на база данните, че ще присъстват между четири и шест хиляди души. Разбира се ние досега не сме охранявали четири хиляди футболни фена с толкова полицаи, но имахме информация, че протестиращите ще изразят своя гняв към ръководството на БФС. Нямахме кореспонденция със Столична община за да се разберем и кофите за боклук в района на протеста да бъдат изпразнени предварително", добави шефът на СДВР.

 

"Да, имаше участие на служители извън тези от СДВР. Всички служители на СДВР и жандармерията бяха инструктирани, като в последствие те са предали инструктажа на придадените сили от провинцията. В началото на протеста всички служители бяха с идентификационни номера. Предполагам, че в последствие, когато протестът ескалира, част от полициите облякоха униформите тип "робокоп" и това е довело да прикриването на обозначителните знаци", отговори началникът на СДВР гл. комисар Николов.

 

"Със сигурност имаше заплаха за нашите служители и за мирните граждани. Ако не бяха нашите действия, можеше да стане страшно, особено ако протестиращите бяха нахлули в министерството на спорта. Безпрецедентното е, че феновете на всички футболни отбори се обявиха за мирен протест, но всички видяхте какво стана. Имаше реална заплаха за гражданите на София, за унгарските фенове и за служителите на МВР", каза министър Стоянов.

 

“Нашата задача е да защитим гражданите и нашите служители. Имаше сериозна опасност този бунт да прерасне в нещо много по-голямо. Можеше да има човешки жертви. Нашите служители си свършиха перфектно работата. Категорично се противопоставяме на превишаването на полицейските права", отговори на въпрос главният секретар на МВР Живко Коцев.

"Реагирахме много бързо на сигналите за полицейско насилие. Искам да ви уверя, че всички, които са превишили своите правомощия, ще понесат своите наказания. Това вече се случва. Искам да изясня, че проверката, която съм разпоредил, се отнася и за професионалното висше ръководство на МВР. Ако там също има пропуски, виновните ще си понесат отговорността. Ако продължаваме с тези критики към полицейските служители, скоро трудно ще намерим кадри", категоричен бе главният секретар на МВP.

 

Какво още казаха министър Стоянов, главният секретар, шефът на СДВР, както и какво ги питаха депутатите, гледайте в репортажа на журналиста Анелия Дулева и оператора Симеон Крушков, ексклузивно в “Свободно слово”.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.