Ексклузивно! "Възраждане": Сглобката променя цял закон и отваря портите за злоупотреби! (ВИДЕО)

https://goreshto.net/novini/ekskluzivno-vazrazhdane-sglobkata-promenya-cyal-zakon-i-otvarya-portite-za-zloupotrebi-video-2/127525 Goreshto.net
Ексклузивно! "Възраждане": Сглобката променя цял закон и отваря портите за злоупотреби! (ВИДЕО)

"Откакто съм народен представител това е един от най-ярките примери как се променя обхвата на цял един закон. Така се отваря огромна порта за злоупотреби от страна на сглобката и техните НПО-та, и фирми", каза Георги Георгиев от "Възраждане" в кулоарите на парламента.

 

Той обясни, че с настоящия закон се дава възможност на всяко едно предприятие и всяка една неправителствена организация да бъдат регистрирани като социални предприятия от клас А и клас А +. Според Георгиев Това дава възможност за злоупотреби, свързани с плана за възстановяване и бъдещи национални програми оттук нататък.

 

Днес в програмата на парламента е предвидено да се гласува на първо четене именно този законопроект -  Закона за предприятията на социалната и солидарна икономика. 

"Целта е да се премахне социална дейност от законопроекта. Сами разбирате, че едно предприятие няма как да не извършва социална дейност, а само трябва да има социална цел. Ако то няма продукт на своята дейност, то няма да бъде такъв тип предприятие и с закона се допуска това нещо", обясни депутатът. 

 

По думите му чрез закона се дава зелена светлина социалните предприятия да развиват дейност извън обхвата на дейност, която трябва да прави такъв тип фирма, а именно се разширяват обхватите за групите, които са в неравностойно положение.

"Толкова ще се разшири обхвата, че всяко едно предприятие ще може да бъде регистрирано като социално. Досега в закона е казано, че хора в неравностойно положение до 29 години, които досега не са били на пазара на труда, могат да се включат в социалното предприятие. Сега това отпада и всеки, който иска може да се включи, на всяка възраст", разказа Георгиев. 

 

И даде пример -  сега един програмист, който е на 27 и получава 10 хиляди лева, може да бъде част от социално предприятие, което не било редно. 

 

Какво още каза Георги Георгиев от “Възраждане”, гледайте в репортажа на журналиста Анелия Дулева и оператора Симеон Крушков, ексклузивно за “Свободно слово”.

Източник: svobodnoslovo.eu

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.