Ето защо златната Христиана Тодорова не празнува Хелоуин! (виж тук)

https://goreshto.net/novini/eto-zashto-zlatnata-hristiana-todorova-ne-praznuva-helouin-vizh-tuk/50887 Goreshto.net
Ето защо златната Христиана Тодорова не празнува Хелоуин! (виж тук)

Христиана Тодорова не празнува Хелоуин и обясни защо!

Златното момиче Христиана Тодорова, която понастоящем е треньор по художествена гимнастика, отказва да празнува Хелоуин. Хриси се отдели от "стадото" като нагледно разясни позицията си. За което няма как да не я поздравим:

"ХЕЛОУИН?!?! ДА ВЛЯЗАТ КУКЕРИТЕ!

Кратък разговор с родител преди Хелоуин: "Майка на момче на 5 години: Розмари, дай да направим нещо, не може да продължава така, това е отвратително, не е наш празник, как така ще ни го налагат? Аз: На теб учителката какво ти каза? М: Каза да занесем по двайсет лева и всяко дете задължително да дойде с костюм. Аз : А каза ли какъв да е костюма? М: Не, каза всеки да си измисли как да бъде облечено детето, представяш ли си? На всичкото отгоре, ние трябва да го измислим! Аз: И синът ти как ще е облечен? М: Как, като вампир, как. Нали трябва да е страшен? Нали гонят злите сили? Аз: Друг вариант няма ли? М: Не ме ли чуваш, трябва да е страшен!!! Бясна съм! С баща му решихме да не го пуснем. Говорих и с други родители. Вече се събрахме 10-тина. Ще го бойкотираме тоя Хелоуин! Няма да позволим да правят децата на маймуни! Аз: А синът ти? М: Какво синът ми? Реве! Вече два дни реве. Но не ме интересува. Ще се научи, че няма да участва в такива простотии. Ще ни подкрепиш, нали? Аз: От къде ти дойде на ума?

М: Как?!? Нали си за българското, нали все за корен говориш?! Ние разчитаме ти да застанеш с нас и да заявиш, че този Хелоуин не е наш празник!

Аз: Никой никога не е твърдял, че празника е наш! Но искам да те питам нещо - като сте толкова българи защо не се сетихте да облечете детето в български костюм? М: Че то няма български! Ние нямаме такива неща. Кога сме имали ние ден за гонене на зли сили със страшни костюми, рогати маски и...или... имаме ли? Аз: Имаме ли? М: Ами...кукерите са друго нещо... Аз: Сериозно?! И кое им е другото? М: Е, не знам точно историята, но кукерите са различни... Аз: Малко е тъжно, че не знаеш "точно" историята, но да, различни са! Нали са плод на друга култура, на друг народ. Но и те са страшни. И са страшни точно за да уплашат злите сили. И си ги имаме няколко пъти през годината. Ти защо не го маскираш твоя като кукер? М: Аз...не съм мислила...на Хелоуин...няма да е лесно. Аз: Представяш ли си като му закачиш десет хлопки на кръста и като звъннат тия хлопки или чанове... М: Леле, децата в градината направо ще откачат! Ама е труден тоя костюм.... Не мога да му купя от магазина. А маската... и хлопки от къде ще намеря... Аз: На всеки пазар се продават хлопки, ама няма кой да потърси. Маска ще си направите. Ще седнете заедно и той да помага. Пък да научи, че не всичко е от магазина... М: Леле, това е страхотна идея! Имам един стар кожух, ще го измисля! Ще бъде невероятен! Всички ще онемеят като го видят! Такъв костюм ще му спретна, че ще го запомнят! Аз: Важно е той да запомни! И да разбере! Отдели малко време, прочети и му разкажи. Да разбере какво е, да го усети, да го бодне българското... М: Направо нямам търпение да намеря оня кожух! Ония кокошки, другите майки, ще се пукнат от завист... Аз: Чуваш ли ме изобщо какво ти говоря?!

М: Чувам, чувам, ще прочета, обещавам ти! Български кукер на Хелоуин! Направо ги разбихме! РАЗБИХМЕ ГИ!"

Кой кого ще разбие, не знам. Със сигурност знам, че има родители-тикви. И даскали-тикви! И на всичките тикви искам да им кажа - ако от мързел или неграмотност не можете да измислите свестен празник на децата си, не се сърдете, че някой друг ще им го измисли! Щом Хелоуин е намерил място в България, значи някъде е имало пробойна, която е запълнил. Сега можем да използваме Хелоуин и да покажем на децата си, че има и български празници, и български костюми. Защото не сме го направили, когато трябва. Миналата година беше изключително да наблюдавам как реагираха децата на български кукер, заобиколен от евтини вампири, вещици и грозотии. Никое дете не може да устои на магическия звън на хлопките. Колко от тях според вас си казаха „До година искам да съм като него!”? Ето това е моментът да им се каже , че на Сурва всички могат да бъдат като него! Пък да им речете и за магията на другите ни празници! Пък може и да дойде ден, в който учителите в детските градини отново да се сетят, че има други дати за празнуване, че са ни ценни! Никога не забранявайте и не охулвайте приказка! Просто разкажете на децата си по-интересната! Тяхната! Въпросът е дали изобщо я знаете", сподели преди минути Христиана Тодорова.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.