Георги Милков от Виетнам: Лекуват се с една бира на гладно след препиване! (виж тук)

https://goreshto.net/novini/georgi-milkov-ot-vietnam-lekuvat-se-s-edna-bira-na-gladno-sled-prepivane-vizh-tuk/51140 Goreshto.net
Георги Милков от Виетнам: Лекуват се с една бира на гладно след препиване! (виж тук)

Георги Милков шашна всички с разкритието, което направи от далечната страна!

Журналистът Георги Милков посети Виетнам и направи сензационно разкритие оттам, с което взриви мрежата. А именно - оказа се, че в далечната страна лечителите препоръчват... бира на гладно след препиване. Ето какво още разказа Милков:

"Необяснимото ми влечение по ботаниката и нейните деца - близнаци - Лечителство и Отровителство ме отведоха в една стара къща със скърцащи подове и резбовани черчевета в сайгонския 10-и район. Това триетажно здание, което помни времената на френски колониален Индокитай, незнайно как е било помилвано от напора на времето, упоритостта на влагата и неумолимия апетит на дървоядите.

Необикновен дом, в който се пазят древни знания за скритата мощ на растенията. От магичните свойства на опиумния мак (Papaver somniferum) да отнема всяка болка, разтваряйки я в цветната омара на забравата до мистериозната господарка на дълбокия лес - дървесната гъба лин-чи, която китайците наричат линджи, а японците - рейши (Ganoderma lucidum) - безмълвна убийца на дънери, но необяснимо благосклонна към човешкото тяло, давайки му живителни сили и младост. Стотици бурканчета и кутийки със знайни и незнайни корени, листа, семена, съцветия, кори, мъхове, шушулки, спори... Следвани от десетки стъкленици с най-причудливи отвари и тинктури - някои, разнасящи омайни аромати при повдигане на стъкления похлупак, а други толкова отблъскващи на вид, че не би рискувал да ги приближиш дори, камо ли да си вреш носа в тях. После долапи с безброй лавици и чекмедженца с още прилежно описани хербарии, извлеци, настойки... Етажерки с древни писмена, свитъци, полуразпадащи се книги, лечителски тефтери, медицински предписания и рецепти. Рай за любопитното око и палавите ръце, които искат да изследват и най-скришните ъгли на този мистичен храм на фитознанието. Любезният домакин прави мястото още по интересно, разправяйки легенди за последния стар лечител, обитавал къщата, който в опитите си да изследва непознати билки, успял само за един ден да се отрови и самоизлекува цели 17 пъти. Накрая споделя и една притча, вероятно за да затвърди впечатлението, че тия древни медици били много странни люде.

Разказва как един гражданин, който бил препил зверски предната вечер, дошъл в ранна утрин при лечителя, за да бъде изцерен с някоя от чудните билки, а мъдрият старец му предписал да изпие една бира на гладно. Тук домакинът вероятно очакваше от мен изненадан поглед, но намери само самодоволна усмивка.

Друже, казах му, аз идвам от древна страна, където от памтивека не само старците, но и децата знаят, че препиеш ли, това се лекува най-добре с бира. Като при нас само първата е на гладно. А след това се взема люта и чеснова шкембе чорба с втората бира. Човекът веднага разбра, че България не е случайна страна. И извади един тефтер да запише какви билки слагаме в холистичната отвара “шкембечорба”, разказа Георги Милков. 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.