Гръцки медии: Как България се срина до държава, перяща кибер пари на Кремъл и Хамас?

https://goreshto.net/novini/gracki-medii-kak-balgariya-se-srina-do-darzhava-peryashta-kiber-pari-na-kremal-i-hamas-2/52016 Goreshto.net
Гръцки медии: Как България се срина до държава, перяща кибер пари на Кремъл и Хамас?

В прогнозите на Европейската комисия през 2020 година България беше в топ 3 на страните с най-висок икономически растеж. Три години по-късно последните управляващи от „Продължаваме промяната“ трасират пътя на крипто пирамидата Nexo към върховете на българската политическа и финансова система. Междувременно България става все по-бедна с всеки изминал ден, а дълговата и енергийната кризи стават все по-дълбоки. Това пишат в свои анализи гръцки медии.

Фаталният петък 13-и сервира следващата порция горчиво кафе на българския политически елит. Месец след като беше отхвърлена за влизане в еврозоната малката балканска страна беше брутално разтърсена от международен финансово-корупционен скандал с участието на хора, които са заявили принадлежност към доскорошните коалиционни партньори – „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“.

На 13 януари офисът на българската прокуратура обяви, заедно с представители на британски разследващи, че са влезли в офисите на крипто търговеца търговецът Nexo, чийто съосновател е бивш депутат от предшественикът на „Демократична България“ – Реформаторския блок, Антони Тренчев. Разкрити са над 3.6 млн. транзакции „мръсни пари“ от и до платформата, през която за 5 години са минали 94 млрд. долара. В хода на разследването е установено и, че висши служители на Nexo са спонсорирали „Демократична България“, пише eladanews.gr.

В светлината на тази афера, която обещава да разкрие много тайни на българския политически елит, трябва да се запитаме как България се срина от топ 3 на европейската икономика до държава, перяща кибер пари на Кремъл и Хамас.

Страната беше приета в „чакалнята на еврозоната“. От друга страна, политическата криза, която последва след началото на 2021 г., беше белязана от парламентарна нестабилност и безкрайна спирала от избори, както и хронична неспособност за сформиране на стабилно правителство с дългосрочен хоризонт, нанасяйки непоправими щети. Те занулиха доброто наследство в размер на 15 млрд. лв. бюджетен дефицит, оставен от предходното управление на Бойко Борисов.

Съвсем логично, икономическите индикатори на страната се сринаха и от отлична станаха най-лошите в ЕС. По отношение на БВП, източноевропейската страна вече е на дъното на класациите и по-малко от 1%, инфлацията е галопираща, а покупателната способност на населението достига ново дъно. „Политическият хаос в страната причинява много сериозни финансови и икономически неясноти“, потвърждава независимият пазарен анализатор Кузман Илиев.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.