Извънредно: Разкриха какво се е случило с Боян Петров! (съобщи го лично организаторът на експедицията)

https://goreshto.net/novini/izvanredno-razkriha-kakvo-se-e-sluchilo-s-boyan-petrov-saobshti-go-lichno-organizatorat-na-ekspediciyata/50376 Goreshto.net
Извънредно: Разкриха какво се е случило с Боян Петров! (съобщи го лично организаторът на експедицията)

Организаторът на фаталния поход към върха Мохан Ламсал разкри истината за случилото се с Боян Петров!

Истината за последните часове на големия ни алпинист Боян Петров разкри самият организатор на експедицията до връх Шиша Пангма. Мохад Ламсал съобщи пред журналисти, че българинът е поел огромен риск с времето. По думите му, Боян Петров е бързал да се изкачи на Шиша Пангма, заради което е пренебрегнал климатичните условия в момента на тръгването си. В същото това време условията са се влошили драстично. Появила се е мъгла, силен вятър и сняг. А видимостта е била намалена почти до нула. Това всъщност е и причината останалите алпинисти от групата да предпочетат да останат в лагера си и да изчакат подобрение на времето. Мохад Ламсал обясни пред журналиста Огнян Георгиев, че Боян Петров е имал своята си причина за действие.

"Боян много бързаше, защото го очакваше втора и пак организирана от нас експедиция до връх Еверест. Той беше включен в нея. Плановете му бяха да атакува Шиша Пангма на 3 май, а на 4 май да се завърне в лагер 2. На 5 май вече трябваше да слезе и да започне да се подготвя за изкачването на Еверест", съобщи Ламсал, предава вестник "168 часа".

Според него това се е оказало единствената сериозна грешка на Петров. Който, по всичко личи, е паднал в покрита със сняг ледена пропаст. Фактът, че палатката на Боян е открита пълна със сняг и разкопчана, в един момент наведе на мисълта, че може би е бил затрупан от лавина. Впоследствие обаче стана ясно, че на мястото в тези дни не са падали лавини изобщо. В същото време италианецът Симоне Моро заяви, че животът на Боян Петров със сигурност е можело да бъде спасен ако той беше взел със себе си устройството "Ин Рийч" на "Гармин". "То тежи едва 100 грама, но може да предава съобщения за помощ. Ако устройството беше в него спасителните екипи отдавна щяха да получат информация къде се намира. А вероятността да успеят да му помогнат беше изключително голяма", допълва Моро. Да, това са сухите факти около случилото се с големия Боян Петров. Истината обаче винаги има и друга страна. А тя е, че и този път той не изгуби. Както казват близките му - остана завинаги на мястото, което обичаше. И може би вече е истински щастлив и свободен. Поклон!

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.