Къде по света се пазят свещените реликви от Страстната седмица?

Колоната, на която е бил измъчван и бичуван Исус се намира в църквата „Санта Праседе“

https://goreshto.net/novini/kade-po-sveta-se-pazyat-sveshtenite-relikvi-ot-strastnata-sedmica/54434 Goreshto.net
Къде по света се пазят свещените реликви от Страстната седмица?

Колоната, на която е бил измъчван и бичуван Исус се намира в църквата „Санта Праседе“

Страстната седмица представлява последните седем дни от земния път на Исус, в края на който той възкръсва.

 

Тя започва с влизането на Господа в Йерусалим, познат у нас като Цветница, и приключва с разпъването му на кръста на хълма Калварий в петъчния ден и последвалото му възкачване към небето в неделя.

 

Малцина са хората, които са се запитвали къде по света се намират свещените предмети, свързани и докоснати от нашия Бог. Реликвите и регалиите, които са описани в Библията, са пръснати по цяла Европа.

 

Твърди се, че най-голямото парче от Светия кръст, на който е разпнат Христос, е заровено някъде около българската Света гора.

 

Срещу „Сан Джовани ин Латерано“ се намира друга много известна църква – „Светая Светих“,  в която се намира „Светата стълба“. Това е стълбата от двореца на Пилат Понтийски, по която Исус се е възкачвал и слизал няколко пъти и където е бил осъден. На нея Пилат си измил символично ръцете, с което искал да каже, че е невинен.

 

Колоната, на която е бил измъчван и бичуван Исус се намира в църквата „Санта Праседе“. Там последните две години от живота си е прекарал Свети Кирил – създателят на българската азбука. Колоната на бичуването облекчила агонията и страданията му по чудодеен начин.

 

Яслите, в които е роден Исус Христос във Витлеемската пещера се пазят в църквата „Санта Мария Маджоре“.

Тръненият венец на Исус, но без тръните пък се съхранява в парижката „Нотр Дам“.

Третият от гвоздеите, с които Исус е бил прикован за кръста се пази на гръцкия остров Тасос, в църквата „Свети Архангел Михаил“.

 

Единствените регалии от Страстната седмица, които са се изгубили във времето, са Светият граал и копието на Лонгин.

Източник: Уикенд

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.