Касапинът от „Соло“ профукал 3 млн. лв., докато се укривал 12 години в чужбина

Бащата на Илиян Тодоров финансирал бягството му, след като продал 3 апартамента

https://goreshto.net/novini/kasapinat-ot-solo-profukal-3-mln-lv-dokato-se-ukrival-12-godini-v-chuzhbina-5/129287 Goreshto.net
Касапинът от „Соло“ профукал 3 млн. лв., докато се укривал 12 години в чужбина

Бащата на Илиян Тодоров финансирал бягството му, след като продал 3 апартамента

Илиян Тодоров – двойният убиец от дискотека „Соло“, който преди дни най-после беше върнат в България от властите в Узбекистан и въдворен в затвора в Пловдив, след като цели 12 години се укриваше от правосъдието, е изхарчил най-малко 3 милиона лева по време на продължителния си изгнанически живот под чужди самоличности в други държави.

 

Това разказват почернени близки на убитите от ножа му Кирил Въжаров и Васил Александров.

Според думите им бягството и последвалото дългогодишно укриване на касапина е било финансирано от родителя му Венцислав Тодоров – солиден бизнесмен в сферата на ветеринарната медицина, дългогодишен лидер на БСП в Перник и втори братовчед на президента на България (2002-2012) Георги Първанов. Именно в последните месеци от втория и последен президентски мандат на държавния глава, съдийката Румяна Ченалова оправда на първа инстанция Илиян Тодоров и разпореди той да бъде пуснат от ареста. Впоследствие Софийският апелативен съд и след това Върховният касационен съд, осъдиха на доживотен затвор Илиян, но той вече бе изчезнал от страната.

 

Преди Дни Михаил Въжаров – бащата на убития с ножа на Тодоров вратар на националния отбор по хокей на лед Кирил Въжаров разказа в интервю по Нова тв, че още преди 13 години адвокат го информирал, че съдия Ченалова оправдала убиеца след сделка с мастит политик да бъде кариерно повишена и устроена като съдия в най-апетитното и доходоносно търговско отделение на съда, но впоследствие беше уволнена след гигантски скандал и обвинения в корупция, отправени от тогавашния френски посланик Дьо Кабан.

 

Илиян Тодоров изчезна от България в края на 2012 г. малко след като неговият баща Венцислав продава три апартамента в Перник и в София. Смята се, че именно с тези пари е било финансирано бягството на касапина от страната. Тодоров е снабден с фалшиви документи за самоличност, прекаран от каналджии в Сърбия, откъдето се озовал първоначално в Англия, а след това сменял многократно дестинациите си.

 

„През цялото това време Илиян е бил подпомаган финансово и организационно от своите родители – превеждали са му по 4000 долара всеки месец чрез трети лица, които са му предавали парите за наеми на квартири и ежемесечни разходи. Целият масраф по дългогодишното укривателство на осъдения убиец е струвал на родителите му около 3 милиона лева“, твърдят семействата на жертвите му.

 

Жестокото двойно убийство е извършено от Илиян Тодоров в ранните часове на 18 април 2009 г. в центъра на София. Там се засичат две компании, едната от които току-що е излязла от дискотека „Соло“, която се намира на метри от „Съдебната палата. След разменени реплики Илиян вади нож и намушква трима от опонентите си. След това се качва в такси и изчезва. Впоследствие таксиметровият шофьор ще разкаже пред съда, че Илиян му е казал: „Карай бързо, че накълцах трима с ножа си“.

 

Жертвите на Илиян са 21-годишният Кирил Въжаров – вратар на националния отбор по хокей на лед, който издъхва на място, и 24-годишният Васил Александров, починал в линейката на път за болницата. Тежко ранен е приятелят им Кирил Димитров, който все пак оцелява. Извършителят е обявен за национално издирване. Два дни по-късно 22-годишният тогава Илиян Тодоров отива сам в полицията и се предава. Младежът обаче е с променена външност – изрусена коса и изрязани до кожа нокти, за да не може да бъде взет биологичен материал. Оказа се, че баща му е един от партийните лидери на БСП в Перник тогава – Венцислав Тодоров.

 

На първа инстанция съдебен състав на Софийския градски съд (СГС) с председател съдия Румяна Ченалова оправда обвиняемия. Аргументът на магистратите е, че вината на Илиян Тодоров не е доказана по категоричен начин.

 

Присъдата е подписана с особено мнение от едната съдийка в състава – Мария Дончева. Тя е произнесена на 9 декември 2011 г. Две седмици по-късно магистратите отхвърлиха и гражданските искове, предявени от родителите на двете убити момчета на обща стойност 850 хиляди лева. Съдия Ченалова оповести мотивите по решението си чак след 4 месеца и половина. Така делото стига до втора инстанция, но Илиян Тодоров вече е пуснат на свобода. Въпреки че при процеса пред Софийския апелативен съд нови доказателства не бяха събрани, съдебният състав с председател Антоанета Данова, Лада Паунова и Вера Цветкова преценява, че Тодоров е виновен. Така в началото на април 2013 г. въззивният съд отмени решението на СГС и постанови доживотна присъда с право на замяна за касапина Илиян. Магистратите присъдиха и по 150 000 лева обезщетение за семействата на убитите Кирил Въжаров и Васил Александров. 50 000 лева бяха присъдени на Кирил Димитров.

 

Обвиненият за двойното убийство Илиян Тодоров не дойде на нито едно заседание по делото на втората инстанция. На 4 декември 2013 г. Върховният касационен съд окончателно потвърди присъдата му, но само ден по-късно се оказа, че двойният убиец вече се е укрил от българското правосъдие, и беше обявен за издирване. Твърди се, че касапинът от „Соло“ е офейкал от страната още в първите дни, след като е пуснат от ареста.

 

През следващите 10 години издирването му не даде резултат. Едва през март 2023 г. Интерпол

информира българската прокуратура, че Илиян Венциславов Тодоров е задържан на летището в узбекската столица Ташкент. До задържането се стига, след като Тодоров представя фалшив паспорт в опит да отлети за Истанбул. Съдът в Узбекистан осъди двойния убиец от „Соло“ на 4 месеца затвор заради използване на неистински документ. Следват серия разговори между българската и узбекистанската прокуратура по инициатива на и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов.

 

През октомври 2023 г. на работно посещение в София пристигна делегация на Главната прокуратура на Узбекистан и Сарафов постави въпроса за връщането на Тодоров в България отново. Така една година след ареста му в Узбекистан двойният убиец най-накрая беше върнат у нас, за да изтърпи доживотната си присъда.

В края на миналата седмица Тодоров пристигна на летище „София“ с полет от Мюнхен, конвоиран от екип на Главна дирекция „Охрана“ към Министерство на правосъдието, и часове по-късно беше въдворен в затвора в Пловдив, тъй като последната му адресна регистрация е на територията на града.

Източник: Уикенд, crimesbg.com

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.