Киров: Започнат ли прокурори да се отчитат пред политически орган, прокуратурата става тяхна

Политическото говорене срещу обвинението се изостри много последните години. При това дебатът за съдебните реформи се персонифицира

https://goreshto.net/novini/kirov-zapochnat-li-prokurori-da-se-otchitat-pred-politicheski-organ-prokuraturata-stava-tyahna-2/47341 Goreshto.net
Киров: Започнат ли прокурори да се отчитат пред политически орган, прокуратурата става тяхна

Политическото говорене срещу обвинението се изостри много последните години. При това дебатът за съдебните реформи се персонифицира

Една от най-обсъжданите теми в публичното обществено пространство и т.г. беше съдебната реформа. Каква трябва да бъде тя и защо прокуратурата се вади пред скоби от искащите промени в тази иначе консервативна система, при положение, че обвинението участва в не повече от 12-15% от делата, които гражданите водят?
 

Разговаряме с конституционалиста проф. Пламен Киров. Той е завършил Юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски” през 1985 г. и от следващата година, та досега е преподавател там. От 1995 г. до 2006 г. е бил член и зам.- председател в няколко поредни състава на ЦИК. Бил е конституционен съдия от 2006 до 2015 г., също така и представител на България във Венецианската комисия.

 

Специализирал в Гърция, Малта, Холандия и САЩ. Той е ръководител на единствената катедра по конституционно-правни науки в България към ЮФ на Алма матер.

 

Ето какво казва проф. Пламен Киров:

Всъщност съдебната реформа започна много отдавна – по времето на правителството на НДСВ 2001 година.

Тогава бе направена първата конституционна поправка, която засягаше съдебната власт. Последваха още промени на Конституцията и то все в името на съдебната реформа. Боя се, че тя започна отдавна, но не е ясно дали някога ще завърши, защото пред нея се поставят неясни цели.

 

Често е насочена срещу определени персони. За съжаление от времето на Никола Филчев насам, главните прокурори не са долюбвани от различни кръгове. За адвокатите е ясно – те са от другата страна на обвинението в съдебния процес. Но политическото говорене срещу обвинението се изостри много последните години. При това дебатът за съдебните реформи се персонифицира. Ако трябва да сме съвсем точни, в настоящия парламент има политически сили, чиято политическа програма съдържа само една точка: да бъде махнат от поста му Главния прокурор и нищо повече от това.

За тях съдебната реформа се свежда до промени в прокуратурата, до смяната на Иван Гешев и да се създадат механизми за отчетност, забележете, на прокурорите. Но, когато прокурорите започнат да се отчитат пред политически органи в една държава, това означава, че прокуратурата се е превърнала в политическа маша. И няма никакво значение каква е държавата, каква е формата на нейното управление, устройството й.

Отчетността на прокурорите е само пред Конституцията и законите в страната и пред никого другиго.

Аз не разбирам за каква отчетност говорят групата народни представители, които не са много в НС, но пък са много шумни. Знайно е, че са добре финансирани от чужди грантове, присъстват във всички медии и насищат публичното пространство с тяхното си говорене. Не знам дали всичко това ще има своя естествен край с избирането на Христо Иванов за Главен прокурор, но пък това може да сложи точка на въпросните “пунически войни” и таргетирането на съдебната реформа само в сферата на прокуратурата.

Този процес си тече отдавна, ту бързо, ту бавно, с натиск по улиците и площадите, но не мога да гадая как ще приключи това, защото както вече споменах, самите инициатори нямат ясни цели за промените в съдебната система.

Източник:  epicenter.bg

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.