Когато държавата буксува, Пеевски върши работата

https://goreshto.net/novini/kogato-darzhavata-buksuva-peevski-varshi-rabotata-3/120468 Goreshto.net
Когато държавата буксува, Пеевски върши работата

Че държавата е счупена, вече спор няма. Сглобката скърца и пуши като стар двигател и не е ясно дали ще успее да финишира до крайната цел – ремонт на Конституцията и приемането на бюджет за догодина.

И двете цели са от жизнено значение за страната. Промените в основния закон ще гарантират толкова дълго чаканата и обещавана реформа в Темида и ще доведат до реално намаляване на влиянието на главния прокурор. Тема, която уж беше от толкова голямо значение за ПП-ДБ, че я вписаха сред изискванията за отпускане на средства по Плана за възстановяване и устойчивост.

Темата с бюджета пък също не отстъпва по сериозност. От 2021 година досега не сме имали цял бюджет, приет преди началото на финансовата година, който да гарантира ясна финансова политика – както за хазната, така и за бизнес, граждани, общини, институции. Въпреки всички тези изключително важни задачи обаче властта изглежда видимо изтощена от краткото си управление и все по-често като че ли изчаква някой друг да подаде решението на проблема.

6 юни 2023 г. Екзотичният кабинет „Денков-Габриел“, плод на некоалицията между ГЕРБ-СДС като най-голямата политическа сила в парламента и ПП-ДБ като втората по големина група в НС и мандатоносител, получава знаковата подкрепа на още два гласа „за“.

Съпредседателите на ПГ на ДПС – Делян Пеевски и Мустафа Карадайъ, символично подкрепят съставянето на кабинета с ясната заявка, че го правят, за да може да бъдат реализирани нужните реформи. Пеевски обяснява и каква подкрепа могат да очакват новите управляващи от страна на ДПС – укрепване на евроатлантическата ориентация на страната, спешни законодателни действия по изчистване на руското влияние у нас и градивна работа за решаване на най-належащите проблеми на държавата и гражданите й.

Оттогава досега са минали 4 месеца, а вече е видно, че ДПС в лицето на Пеевски е основен двигател за решаването на спешни кризи и намирането на баланс в това сложно управление. Пеевски беше и гласът на разума по време на тежките преговори с протестиращите енергетици и миньори и основен мотор при внасянето на различни законодателни инициативи за разрушаването на руския хегемон у нас.

„Кабинетът не искаше да се среща с миньорите и енергетиците. Делян Пеевски беше моторът да се подпише споразумението. Той свърши голяма част от работата. Именно за това поискахме отчет от правителството дали се изпълнява споразумението“, ясно заяви преди няколко дни лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Така с прости думи той призна и основното – ако се търси начин нещо да бъде свършено в тази държава, нужен е Пеевски. От затварянето на Руската църква, през решаването на проблема с недостига на инсулин до прекратяването на концесията на Лукойл за пристанище „Росенец“ – всички тези проблеми са намирали решението си в действията на съпредседателя на ПГ на ДПС. През последните няколко месеца Пеевски се превърна и в неформален говорител на скърцащата иначе сглобка.

Равно отдалечен от всички страни в това сложно управление, Пеевски и ДПС са нужната част от пъзела, която да свърши работата и да обясни на хората честно и директно какво има да се случва у нас и защо се вършат определени действия. А резултатът от това се видя и на последните избори, на които ДПС се очерта като втора политическа сила у нас.

„Резултатите от първи тур на местните избори показаха, че ДПС е във възход и че хората ни дадоха своето доверие, защото ние сме надеждни, сигурни и предвидими във властта. ДПС излезе като победител след тези избори, на които избирателите ни отредиха мястото на втора политическа сила на национално ниво.

Благодарение на мобилизацията на партийните органи, ДПС надгради своите резултати от предходните местни избори през 2019 г. и ще представлява всички своите членове и симпатизанти в местните парламенти с 964 общински съветници и мнозинство в общинските съвети на 45 общини. От първи тур движението има спечелени 37 кметски места в общини, а в още 5 общини участваме в местни коалиции, чиито кандидати са избрани миналата неделя, а кметовете на населени места от ДПС са 845.

Ще докажем, че моделът за управление на ДПС в местната власт означава модерни европейски общини, които се развиват, от които младите хора не бягат, и всички хора живеят достойно“, обобщи отново изборната картинка Пеевски.

А тя е явно следствие от факта, че хората искат реални действия, а не празни обещания и затова подкрепят ДПС толкова ясно изразено. Именно Пеевски се превърна в ключовия елемент на разум, който и в критични моменти приземява и най-хвръкналото его и най-самозабравилия се политически играч. Който ден след поредното изпушване на сглобката директно заяви: "Време е политическите лидери да осъзнаят, че политиката не е детска градина.

За страната ни е най-важно да бъде съхранена нейната евроатлантическа идентичност. Нямаме право на отстъпление от това да има евроатлантическо правителство и го дължим на българските граждани. И нека лидерите си припомнят, че България е по-голяма от интересите на всяка една партия. Държавата може да бъде управлявана добре само в съгласие и ДПС допринася и ще продължи да дава приноса си за този процес“.

И ако трябва да се върнем на началото на този текст – държавата скърца и на моменти доста видимо изпушва, но ако всички се вслушат в Пеевски, кризата може да бъде овладяна. Опитът до тук е показал, че съпредседателят на ПГ на ДПС знае какво говори и прави. Дори и тези, който не го харесват, не могат да не признаят, че ако трябва да се свърши работата – Пеевски е човекът за това.

Източник: blitz.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.