Корнелия остава шеф на БСП с този хитър ход?

Вигенин е сред най-приближените й хора през последните 3 години

https://goreshto.net/novini/korneliya-ostava-shef-na-bsp-s-tozi-hitar-hod/122866 Goreshto.net
Корнелия остава шеф на БСП с този хитър ход?

Вигенин е сред най-приближените й хора през последните 3 години

Оказва се, че поне петима социалисти кроят планове да продължат политическата си кариера като лидери на БСП. Запознати обаче определят с най-големи шансове зам.-председателя на парламента Кристиан Вигенин и депутата Борислав Гуцанов. И това не е никак случайно – всеизвестен факт е, че и двамата са особено близки до бетониралата се на поста Корнелия Нинова.

 

Според правилата на досега действащия устав председателят на БСП трябва да се избере чрез пряк избор от членовете на цялата партия през есента на 2024 г. Междувременно през пролетта предстои свикването на редовен отчетно-изборен конгрес. Отсега обаче е ясно, че 5-6 души вече се подготвят за надпреварата.

 

„Поне няколко човека загряват на тъч линията. Един от тях е Борислав Гуцанов, който като организационен секретар обикаля структурите на БСП по страната и си постила почва за новата роля, в която иска да влезе. Той със сигурност има амбиции да смени Корнелия Нинова на поста“, разкрива негов колега в парламента. Най-големи шансове обаче има Кристиан Вигенин, когото можела да посочи като наследник и самата Корнелия Нинова.

Вигенин е сред най-приближените й хора през последните 3 години. Освен това той открай време има слава на умерен и дипломатичен политик.

„Вигенин може да върне диалога в БСП, може да върне и доверието в партията“, коментират социалисти.

 

След последните местни избори у лидера на софийската организация на БСП Иван Таков също се събудили амбиции да поведе партията, но той имал едни сериозен проблем – разпознаваем е само в София, а на страната се радва на слаба популярност сред социалистите.

Освен това пренебрегва факта, че на местните избори кандидатът на БСП Ваня Григорова получи добър резултат, но листата на БСП – не. На всичкото отгоре Таков е в открита война с Корнелия и приближените й.

 

Крум Зарков бил другият, който не изключвал възможността да се върне на водеща позиция в БСП. Той дълго време бе фаворит на Нинова, но според масата социалисти изгубил шансове да стане председател на столетницата, след като напусна Националния съвет на партията.

„Отиде съветник при Румен Радев и много трудно ще се върне в голямата игра. Част от партийната маса му се ядоса, че постъпи така, въпреки че хората много го харесваха“, припомнят от „Позитано“ 20.

 

Всички кандидати обаче имат едно наум по отношение на Нинова, която несъмнено ще се опита да остане на поста за трети мандат. Сайтът Lupa.bg отбелязва, че соцлидерката щяла да се подове на особено тълкуване на устава, което да постанови, че настоящият й мандат е първи поред от влизането в сила на новия устав.

 

„ако все пак тя се реши да отлети за Брюксел като евродепутат тогава може да посочи за лидер на БСП пионката си Георги Свиленски. Той ѝ е най-верен и ще се съгласи, ако го накара“, разкрива „червен“ депутат.

Източник: Уикенд

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.