КС даде зелена светлина за отнемането на лиценза на "Делта гард"

Конституционните съдии са взели решението с 8 на 2 гласа

https://goreshto.net/novini/ks-dade-zelena-svetlina-za-otnemaneto-na-licenza-na-delta-gard-7/122691 Goreshto.net
КС даде зелена светлина за отнемането на лиценза на "Делта гард"

Конституционните съдии са взели решението с 8 на 2 гласа

Конституционният съд отхвърли искането да бъде отменен текстът от Закона за частната охранителна дейност в частта, на базата на който бе отнет лицензът на "Делта гард". Това съобщиха от КС, който беше сезиран от Върховния административен съд с искането да обяви текста за противоконституционен. Решението е прието с осем на два гласа, като с особено мнение са подписали съдиите Соня Янкулова и Янаки Стоилов. 

Казусът с отнетите от МВР лицензи на охранителната компания "Делта гард" стигна до КС преди година, когато Върховният административен съд трябваше като втора инстанция да се произнесат по делото, заведено от фирмата срещу заповедта за отнемането на лиценза ѝ. На първа инстанция Административният съд в София през февруари 2022 г. потвърди заповедта на МВР. Сега ВАС ще трябва да се произнесе по същество по делото за лиценза.

Снимка: Фейсбук/Делта гард

Процедурата по отнемане на лиценза бе открита през октомври 2021 г. на основанието, че собственик, съдружник или управител в дружеството е привлечен като обвиняем за умишлено престъпление от общ характер. Преди 29 октомври м.г. Димитър Спасов-Каратиста и Марин Русев притежаваха по 50% от фирмата. След тази дата обаче дружеството е еднолична собственост на Марин Русев. По-късно се разбра, че Спасов е бил обвинен в Бургас за самоуправство, осъществено със сила или заплаха. А законът е категоричен – има ли обвинение, лицензът се отнема, без значение има ли окончателна осъдителна присъда.

Затова и тричленният състав на ВАС попита пита КС дали въпросната разпоредба от Закона за частната охранителна дейност не противоречи на Конституцията.

Разпоредбите, въз основа на които са отнети лицензите, регламентират значими правни последици, засягащи свободната стопанска инициатива. Те не предвиждат временно ограничение, а необратимо отнемане на лиценз, предпоставка за което е единствено привличането като обвиняем на дадено лице, мотивират се върховните съдии. Според тях само въз основа на привличането като обвиняем за умишлено престъпление от общ характер на собственик на дружеството, върху което обстоятелство той не може да влияе и без яснота какъв ще е изходът от наказателното производство, упражняването на правата на тези лица не може да бъде конституционосъобразно ограничавано. 

Магистратите напомнят, че отнемането на лиценза на охранително дружество окончателно, без възможност за съобразяване с последващото развитие на наказателния процес и евентуално възстановяване на лиценза в случай, че обвинението се окаже неоснователно. Така се засягат правата на множество трети лица, поради което е неоснователно и прекомерно. Презумпцията за невиновност може да бъде опровергана единствено с влизането в сила на осъдителна присъда, подчертават съдиите.

"Делта гард" се прочу с разследването на "Антикорупционния фонд" за бившия следовател Петьо Петров-Еврото и ресторант "8-те джуджета". Президентът Румен Радев поздрави вътрешния министър тогава Бойко Рашков за започналата процедура за отнемане на лиценза на фирмата. "Времето на деребеите свърши", коментира държавният глава през 2021 година.

Мотивите на КС ще бъдат обявени тепърва.

Източник: segabg.com

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.