Лошо: Край на спасителната операция в Шиша Пангма за днес! (шерпите отидоха до лагер 1, но Боян Петров го няма - виж тук)

https://goreshto.net/novini/losho-kray-na-spasitelnata-operaciya-v-shisha-pangma-za-dnes-sherpite-otidoha-do-lager-1-no-boyan-petrov-go-nyama-vizh-tuk/50367 Goreshto.net
Лошо: Край на спасителната операция в Шиша Пангма за днес! (шерпите отидоха до лагер 1, но Боян Петров го няма - виж тук)

Шерпите стигнаха до лагер 1 в търсене на Боян Петров, но не го откриха!

Поредната лоша новина за издирването на Боян Петров беше съобщена преди минути. А тя е, че спасителната операция е била прекратена за днес. И търсенето на алпиниста ще бъде продължено евентуално утре. В зависимост от климатичните условия на върха Шиша Пангма. Това сподели лично съпругата на Боян Петров - Радослава Ненова пред БНР. Тя разкри, че тримата шерпи, които са издирвали мъжа й, са стигнали до лагер 1, който се намира под върха Шиша Пангма. Но от Боян Петров там нямало и следа. За днес няма да бъдат предприемани повече опити да се открие алпиниста, който изчезна преди няколко дни. За последен път жена му е говорила с него на 28 април и оттогава няма никаква информация за него и състоянието му.

Лошото в случая е, че времето на върха Шиша Пангма много често е неподходящо за експедиции. Днес доайенът на алпинистите Дойчин Василев обясни, че на мястото почти постоянно има ураганни ветрове, придружени със снежни виелици.

Въпреки това днес трима шарпи тръгнаха в търсене на Боян Петров, но за жалост се върнаха без никаква следа или информация за него. Ако времето позволява, утре шарпите трябва евентуално да се придвижат до лагер номер две. А после и по-нагоре. Въпросът, който всички си задават, е какво ще стане с Боян Петров ако към момента е жив, но е пострадал или има проблем. Припомняме, че бяха открити палатката и спалния му чувал като в себе си той няма дори телефон. Последните надежди са, че Боян е тръгнал да покорява върха, но след това се е върнал в лагер 3, а после може да се е добрал и до лагер 2. Това са само предположения, които обаче все още крепят семейството и близките на алпиниста ни. Дано всичко да приключи добре и Боян Петров да бъде намерен жив и здрав, успял да се съхрани по някакъв начин.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.