Мариела Нордел скочи срещу Системата! (виж как работи тя в Швеция)

https://goreshto.net/novini/mariela-nordel-skochi-sreshtu-sistemata-vizh-kak-raboti-tya-v-shveciya/50839 Goreshto.net
Мариела Нордел скочи срещу Системата! (виж как работи тя в Швеция)

Мариела Нордел разказа как работи Системата на Запад!

Кулинарката Мариела Нордел скочи срещу Системата в България, сравнявайки я с тази в западните "бели" страни. Това, което разказа, взриви мрежата и предизвика лавина от коментари и споделяния:  

"Забелязвате ли, че в Бг СИСТЕМАТА мрази хората? Под Системата разбирам целия чиновническо-бюрократичен апарат - от най-малкият обслужвател на гише, до ръководни "органи" на Държавата! При нас винаги се е залагало на НАКАЗАНИЕТО, а не на ВЪЗПИТАНИЕТО и ПРЕВЕНЦИЯТА!

Гледам в момента едно предаване по CI - как се справят в Щатите с проблемните тийнейджъри и въобще с престъпността сред младите. С разрешение на родителите, вкарват малките пикльовци за 2-3 дни в затвора, като затворниците са предварително инструктирани да са екстра хард с поплювковците. И те осъзнават, че да се дрогираш, да разбиеш на някой човечец магазинчето или колата, не е геройство, а може да има фатални последствия. И затворът не е Дисни Ленд.... Кога в Бг ще се разбере, че не Наказанието, а "преди да си счупил стомната" оправя нещата? Вижте ни Законите - Забрани, Наказания, Глоби.... няма МИЛОСТ, няма истинска възможност за поправяне.

Швеция е много стриктно законова страна, спор няма! Кацам на летището Арланда и по навик от България си подкарвам колата към Стокхолм с 200 и нещо, без да превключа, че не съм на Балканите вече. По едно време гледам един моторист се изравнява с мене. Не му обърнах внимание. След малко отбих да заредя и мотористът ме следва. Викам се "Брех, чудо! За 12 години да видя швед да ме сваля!".

Човекът усмихнато паркира до мен, почука на стъклото, аз му се усмихнах и после се озъбих - залепи ми полицейската си значка на прозореца. Пуснах го да влезе в джипа, човекът - супер любезен. Там патрулките са цивилни и не може да се разбере кой КАТ, кой просто рокер. Разпита ме защо съм карала като луда, имала ли съм наложителна причина. Аз не го излъгах, казах си му директно, че току-що кацам от България и там това си е в реда на нещата. Той ме попита знам ли закона? Че ограничението е 130, до 20 км отгоре се плаща голба, до 30 се отнема книжка, а над тази граница следва автоматично затвор. Отговорих му, че съм наясно и съжалявам, че съм се отплеснала. Поговорихме си още малко за бг навиците и той ми каза:

"Виж, разбирам, че си нормален човек и искам да ти дам шанс, защото не мисля, че вкарвайки те в затвора, ще се промениш, но вярвам, че ако сега ти простя, ще си много по-внимателна, отколкото да ти наложим и 100 наказания. За това сега те пускам! Дори глоба няма да ти напиша, но искам да ми обещаеш, че занапред ще си много внимателна, когато шофираш в Швеция!".

Аз обещах! И вече 7 години не съм нарушила обещанието си!", разказа Мариела Нордел.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.