Марокански дилъри на дрога вкарали кримката Демби в затвора

Избягалият от България, за да не го ликвидират, Вучев бил сгащен миналата есен в Рим, след донос от конкуренцията

https://goreshto.net/novini/marokanski-dilari-na-droga-vkarali-krimkata-dembi-v-zatvora-5/131120 Goreshto.net
Марокански дилъри на дрога вкарали кримката Демби в затвора

Избягалият от България, за да не го ликвидират, Вучев бил сгащен миналата есен в Рим, след донос от конкуренцията

Оказва се, че зад ареста на Димитър Вучев – Демби в италианската столица миналата есен и светкавичната му екстрадиция у нас, останала дълго време в тайна за родните медии, стоят дилъри на дрога от Мароко, които контролират уличната търговия на хашиш и кокаин в Рим.

 

Преди седмица от Софийската градска прокуратура изненадващо съобщиха, че Демби лежи в Софийския затвор от 23 ноември 2023 г., където излежава 6-годишна присъда за държане и продажба на наркотици, разпространение на прекурсори за производство на наркотични вещества и за причиняване на лека телесна повреда на полицай. Присъдата му е по дело, стартирало през 2017 г. в Софийски градски съд и приключило миналата пролет, когато Върховният касационен съд окончателно е постановил, че Демби трябва да лежи 6 години в затвора.

 

Месеци преди присъдата на Вучев да влезе в сила, той е офейкал от България заедно със семейството си. Заловен е на 13 октомври м.г. от полицията в Рим, след като от Софийската градска прокуратура са издали европейска заповед за ареста му и в края на ноември м.г. той е бил екстрадиран за България, където веднага е бил въдворен в Софийския затвор.

 

На свои съкилийници в пандиза Димитър Вучев разказал, че задържането му в Рим се е случило заради негов конфликт с мароканска банда за търговия с наркотици, пласираща кокаин и хашиш в столицата на Италия. Демби твърдял, че е бил издаден на тамошните полицейски власти от мароканците, но не защото им бил конкурент в бизнеса, а тъй като набил един от мургавите пласьори.

 

Вучев неколкократно бил измамен от мароканците с хашиш, който купувал за свои лични нужди. Няколко дни, след като пребил дилъра си на лека дрога, в дома му нахлули ченгета и го арестували зрелищно. Демби прекарал 40 дни в ареста за чужденци в Рим и впоследствие бил екстрадиран у нас по бързата процедура.

 

„Избягах от България не защото се страхувам, че ще лежа в затвора, а защото имаше издадена поръчка за убийството ми от Златко Баретата“, категоричен бил Димитър Вучев – Демби пред съкилийниците си. Той твърдял, че през последните години бившият командос на три пъти е организирал неуспешни атентати срещу него.

 

Димитър Вучев – Демби нашумя като един от босовете на дрога в София още в края на 90-те години на миналия век и оттогава името му често пълни криминалните хроники.

Сред знаковите дела срещу Вучев от активния му период като наркобос бяха стрелбата с „Калашник“ срещу конкурента му Илиян Версанов пред бирария „Двете халби“ и атентат срещу Малкия Цимбик. В онзи период Демби работи в съдружие с Антон Милтенов – Тони Клюна, като двамата се отчитат на Константин Димитров – Косьо Самоковеца. След като Самоковеца. След като Самоковеца бе разстрелян от наемен убиец в Амстердам през 2003 г., Демби и Тони Клюна поемат бизнеса, но царуват като босове на дрогата в София по-малко от година и половина.

 

На 30 юли 2005 г. Антон Милтенов – Клюна е разстрелян заедно с двамата си охранители Иван Тодоров – Призрака и Николай Добрев – Цайса в сладоледената къща „Джимис“ на ул. „Ангел Кънчев“ в центъра на София. След показната мафиотска екзекуция на Тони Клюна, Демби е принуден да се крие дълго време, а наркоорганизацията му се разпада, като повечето от пласьорите му преминават към други гангстерски структури.

 

Демби се завръща за кратко като фактор в наркобизнеса в периода 2007-2009 г., когато за съветник на Петко Сертов в ДАНС, е назначен Алексей Петров.

Неофициално се твърди, че Трактора осигурява полицейски чадър на Демби и опитва да го наложи отново като бос на дрогата в София, за да контролира столичния ъндърграунд.

 

Докато Алексей Петров командва в ДАНС, Демби става свидетел срещу Златко Баретата и вербува няколко от членовете на наркосиндиката „Фирмата“ да дават показания срещу бившия командос. Благодарение на Демби, Златомир Иванов и дясната му ръка Антон Савов – Тони Мамата, са арестувани през 2009 г., а впоследствие се сдобиват с присъди като организатори на мрежа за трафик и разпространение на наркотици.

 

Много от свидетелите, вербувани от Демби срещу Златко Баретата, обаче се отмятат от първоначалните си показания, след като Алексей Петров е арестуван в рамките на полицейската операция „Октопод“. Един от пропелите срещу Баретата – Димитър Йоневски, прави рязък завой в показанията си и през 2011 г. обявява, че Демби му е предложил 200 000 евро, за да бъде организирано ликвидирането на Златомир Иванов. Офертата дошла през пролетта на 2009 г. и се случила малко преди Баретата да бъде закопчан.

 

Друг от вербуваните от Демби свидетели срещу Златко Баретата – Юлиян Зашев, пък бе изваден като подсъдим по делото „Фирмата”, след като стана анонимен свидетел срещу Ивайло Борисов – Ториното, лейтенант в организацията на Златомир Иванов. Зашев беше подсъдим заедно с Тихомир Георгиев – Тишо Боксьора и за зверското клане на Емил Герасимов – Емо Черния, извършено през лятото на 2007 г. в град Момин проход. Тогава Тишо Боксьора и Юлиян Зашев нападат Черния пред дома му центъра на града и го убиват, наръгвайки го 17 пъти с нож. Заради тази зловеща екзекуция Боксьора беше осъден на 18 години затвор.

 

„Имахме поръчка да отрежем ушите на Емо Черния, тъй като той продаваше наркотици от името на Златко Баретата. Щяхме да вземем по 3000 лева. Боксьора обаче превъртя и направо разфасова Черния. Аз не взех участие в убийството, което се случи пред очите ми“, обявява в съда Юлиян Зашев.

 

Заради неуспешния опит Златко Баретата да бъде вкаран в затвора и изваден от бизнеса с дрога, Демби се превръща в персона нон грата в родния ъндърграунд, а столичната полиция го погва по устав. След 2015 г. срещу Демби са образувани няколко съдебни производства, а той се превръща в ходеща мишена. Изпаднал зад борда, едва успява да се издържа и дори трудно си плаща битовите сметки. Съпругата му пък се принуждава да започне работа.

 

Неудачите у нас карат Вучев да продаде къщата си в „Симеоново“ и да се изнесе с цялото си семейство от България в опит да започне нов живот. Демби живее около година в Нидерландия, после се мести в Испания, а миналата пролет се установява в Рим, където го заварва новината, че е окончателно осъден на 6 години затвор за търговия с дрога. Ако присъдата му не бъде намалена, Димитър Вучев ще лежи в затвора до 2030 г.

Източник: Уикенд, crimesbg.com

 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.