Наглостта на „А1“, „Виваком“ и „Йетел“ е безкрайна

Възмутително е бездействието на държавата срещу неаргументираното картелно повишение на цените на всички мобилни оператори с 15%

https://goreshto.net/novini/naglostta-na-a1-vivakom-i-yetel-e-bezkrayna/53138 Goreshto.net
Наглостта на „А1“, „Виваком“ и „Йетел“ е безкрайна

Възмутително е бездействието на държавата срещу неаргументираното картелно повишение на цените на всички мобилни оператори с 15%

Някои познавачи твърдят, че държавата ни отдавна съществува само като географско понятие.

 

Като социален феномен обаче държава нямало. Но дали е така? Ако се огледаме ще видим, че за някои държавата ни е повече от социална. Например за „А1“, „Йетел“ и „Виваком“. Не може да се отрече, че те направиха нещо невероятно – успяха да отклонят общественото внимание от продължаващия по-дълго и от ковида политически хаос с един-единствен ход – новината, че повишават цените с 15.3%.

 

Развълнуваното от ценовата мартеница население се оплака на арменския поп, пардон – на омбудсмана. Да ни извинява Диана Ковачева, но властниците се правят, че не я забелязват. Сега тя е категорична, че мобилните оператори вдигат несправедливо цените и то на фона на много сериозно подпомагане от страна на държавата: 2021 г. са получили значителни компенсации за тока, тази година – също. А за десерт предстои различни техни такси към държавата да бъдат намалени с 40% (!!!). Затова ценовият скок е повече от възмутителен.

 

Възмутително е и бездействието на редица комисии – за регулиране на съобщенията, за защита на потребителя, за защита на конкуренцията, които наблюдават без каквато и да било реакция как операторите повишават таксите и увеличават многократно печалбата си, докато същевременно получават държавни помощи.

 

А КЗК би трябвало да се самосезира за наличието на монополно споразумение в мига, в който и трите оператора почти едновременно заявиха, че ще повишат таксите. Възмущението на населението стигна чак до парламента. От там обаче държавните регулатори обясниха в купом на народа, че нанесеният от операторите ценови юмрук е… напълно законен.

Защото съгласно закона имат право да повишават цените в съответствие с годишната инфлация. А понеже от НСИ обявиха, че за 2022 г. инфлацията е 15.3%, те индексират цените с нея. Кой е приел този закон ли? Вероятно не депутатите от Бахамите, а тези нашенци, които почиват там.

 

Законно ли е обаче клиент да не може да прекрати договора си без неустойка, ако той е променен в негов ущърб? В Закона за защита на потребителите пише следното: „ Неравноправна клауза в договор, сключван с потребител, е уговорка във вреда на потребителя, която не отговаря на изискванията за добросъвестност и води до значително неравновесие между правата и задълженията на търговеца или доставчика и потребителя.“

 

Освен това не може да цитираш НСИ за 15% инфлация, а да премълчаваш, че средният ръст на заплатите е едва 10% и то не навсякъде; че доходите на над 97% от домакинствата са без промяна, а за 5% дори са намалели; че ръстът на храните е с 25.6%; че хлябът е поскъпнал с 20%, при все, че е с нулево ДДС; че ресторантите са повишили цените си с 23%; че 75% от българите трудно покриват всекидневните си разходи, а всички са засегнати от поскъпването на парното и газа, за които обаче не са предвидени помощи…

 

Все неща, уж незабелязани не само от мобилните оператори, а и от властниците, закрилящи и узаконяващи беззаконието, за да стане то законно. И им дават право да вдигат механично цените си извън целия контекст, без да отчитат всички фактори, влияещи върху икономическото състояние на хората.

 

А те пък не могат да де откажат от договора, когато новата цена е повишена и няма нищо общо с цената при неговото сключване. Защото в договорите и на трите мобилни оператора няма клауза за отказ от услугата, без неустойка, когато тя е променена в ущърб на клиента.

 

Крещящ пример за картелни споразумения, съществуващи с одобрението на всички държавни комисии, депутати, министри и управници от всякакъв род, начело с хваленото незнайно за какво служебно президентско правителство, които служат на монополите, вместо да защитават монополизираните от тях. Затова никога няма да ги „чуем да се оплакват от щедрата ни държава.

Източник: Уикенд 

 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.