Неделя Щонова разкри ползата от тренирането за здравето! (виж тук)

https://goreshto.net/novini/nedelya-shtonova-razkri-polzata-ot-treniraneto-za-zdraveto-vizh-tuk/51139 Goreshto.net
Неделя Щонова разкри ползата от тренирането за здравето! (виж тук)

Неделя Щонова съветва да не спираме да се движим, това усилва имунитета ни!

Д-р Неделя Щонова разкри ползата от ежедневните тренировки за здравето. Дори и да не блъскаме яко във фитнеса, трябва просто да се движим. Ето какво обясни тя:

"След като нивото на кръвната захар в организма спадне в резултат от физическо натоварване, хипокампът в мозъка започва да превръща част от мазнините в източник на енергия. Това води до образуването на мозъчен невротрофичен фактор (BDNF).

Този протеин съдържа защитен и репаративен елемент за невроните и действа като бутон за нулиране на тъга, депресия, безпокойство, плач. Ето защо след тренировка се чувстваме по-спокойни, дори щастливи. А образуваният мозъчен невротрофичен фактор оказва положителен ефект върху паметта, когнитивните и познавателни способности, невротрансмисията, невропластичността и способността за фиксация на паметови следи. Мозъчните клетки не са краен брой. Ако сме мотивирани можем да надграждаме и стимулираме неврогенезата - възможно е да увеличаваме броя на наличните неврони или да засилваме връзките между тях. Неврогенезата е факт. Редовните упражнения и редовната физическа активност повлияват синаптичната пластичност и стимулират хипокампалната неврогенеза. А хипокампусът е ключова зона в мозъка - дирижира дълготрайната памет, контролира настроението, емоции, емоционалното заучаване, усвояване на нови знания, пространствена ориентация, съхранение на спомени и изобщо тази сива зона в центъра на мозъка е много важна област за консолидиране на информацията. Затова. Предизвиквай себе си! Всеки ден. Тревата расте, вълните се разбиват в пясъка, прекрасните балерини се учат да танцуват на палци и овладяват дори непостижимото. Водопадите са неукротими, небесните птици летят и се сливат с лъчите. Далеч от трънака на живота. Природата се обновява всеки ден. И ти така. Побеждавай и предизвиквай себе си всеки ден! Обновявай се всеки ден! Цялото ни тяло, от върховете на миглите до върховете на стъпалцата, от крайчеца на едното крило до крайчеца на другото, не е нищо друго освен самата ни мисъл, разпъната и отлята във форма. Погледни дълбоко в себе си, погледни с истинско проникновение и повярвай, че можеш! Да имаш всичко, за което мечтаеш. Толкова сме вторачени във външното и лесното, в бързото и припряното, в догматичната норма и повърхностно скимтене, че забравяме небето. А небето не е място или време. Не е лимит. Не е граница. Не е само разсейването на Рейли. Небето е зов. Небето е трудът, мечтата, пътят към съвършенство. Няма съвършенство. Но има път. Лесният път и живот не ни учи на нищо! Скачай на въже! Скачай високо! Това е невероятна кондиционна тренировка и за живота. То... и колелото на живота се върти ли, върти... Уважавай своята уникалност! Защото Ти не си творбата. Ти си художникът. И всяка секунда по пътя към твоята уникалност е безценна. Затова - скачай! Все по-високо. Вътре в теб", съветва д-р Неделя Щонова. 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.