Невиждан бойкот на „Икар“-ите

Обидени, номинираните Деян Донков и Иван Юруков не уважиха церемонията

https://goreshto.net/novini/nevizhdan-boykot-na-ikar-ite/54105 Goreshto.net
Невиждан бойкот на „Икар“-ите

Обидени, номинираните Деян Донков и Иван Юруков не уважиха церемонията

С всяка следваща година церемонията по раздаването на най-престижните театрални награди у нас „Икар“, присъждани от Съюза на артистите в България, става все по-тъжна и вяла.

 

До неотдавна в Международния ден на театъра, отбелязван на 27 март в Народния театър се събираше огромна част от артистичната ни гилдия, за да раздаде най-важните отличия. На балкона бяха запазени места за президента, премиера, столичния кмет, председателят на СОС и други представители на властта от всякакъв калибър. 

 

Постепенно обаче компанията започна да става все по-рехава, за да се стигне до миналия понеделник, когато не само че в Народния театър нямаше почти никакви управници и артисти, да не говорим за фенове, а даже част от номинираните отказаха присъствие. Единственият представител на властта в залата бе новият министър на културата – диригентът Найден Тодоров.

 

Тези дни стана ясно, че формалният повод за подготвяния бойкот е гастролът на Христо Мутафчиев и колегите му Валентин Танев и Павлин Петрунов с постановката на Маргарита Младенова „Духът на поета“ по пиесата на Стефан Цанев в Европарламента в Брюксел на 3 март. В отворено писмо публикувано на страницата на Народния във Фейсбук, се казва, че гастролът е станал „без предварителното съгласие и без надлежното уведомяване“ на театъра, който е продуцент на спектакъла. Писмото не е подписано нито от отдел на институцията, нито от конкретен човек, но обвинява в интелектуална кражба шефа на САБ заради неспазване на закона за авторското право. Подчертава се, че делото на Мутафчиев е престъпление според чл. 172а, ал. 1 и ал. 3 от НК, което се наказва с лишаване от свобода до 5 години (или от една до шест години) и глоба до 5000 лв. (или от 3000 до 10 000 лв.).

 

И.д. директора на Народния театър Милица Трайкова, категорично отказва да коментира случващото се под предлог, че е заета и прехвърля темата върху пиара си.

Твърди се, че Христо Мутафчиев е получил устно разрешение „Духът на поета“ да гостува в Брюксел от режисьорката на представлението Маргарита Младенова.

 

Преди заминаването за Брюксел от Народния са поискали 1000 евро от организатора на събитието, които са били платени и дори има разписка за тях.

Атаката към Мутафчиев набляга на факта, че на афиша за гастрола като продуцент на представлението е посочен Съюзът на артистите. Шефът на САБ уточни, че името на Народния театър фигурира на плаката, а присъствието на САБ е грешка на организатора.

Засега в Народния театър не приемат това обяснение и настояват за оставката на Мутафчиев. Именно 73-ма души от тази трупа изпратиха преди две седмици отворено писмо до медиите с искане да се оттегли като председател на Съюза на артистите.

На церемонията „Икар“ Народният театър влиза с номинации в три категории – за водеща мъжка роля на Леонид Йовчев, за поддържаща мъжка роля на Валентин Ганев и Христо Петков и за майсторско техническо осъществяване на спектакъла „На ръба“ на Александър Морфов.

 

Припомняме, че през 2007 г. на раздаването на наградите „Аскеер“ Александър Морфов се провикна от сцената към тогавашния министър на културата Стефан Данаилов с „Убивате театъра, г-н министре!“ А преди две години Ивайло Христов отказа да приеме „Аскеер“ за водеща мъжка роля в знак на протест срещу отношението към културата и духовността в държавата.

Източник: Уикенд

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.