Невиждан рекорд: Ето какво се случи с банковите такси у нас по време на пандемията

https://goreshto.net/novini/nevizhdan-rekord-eto-kakvo-se-sluchi-s-bankovite-taksi-u-nas-po-vreme-na-pandemiyata/51562 Goreshto.net
Невиждан рекорд: Ето какво се случи с банковите такси у нас по време на пандемията

Българските банки отчитат невиждан рекорд с банковите такси по време на пандемията

  [caption id="attachment_18523" align="aligncenter" width="300"]Банковите такси достигнаха невиждани нива Банковите такси достигнаха невиждани нива[/caption] Българските банки бележат абсолютен рекорд по време на пандемията по отношение на таксите си за банкови услуги, които удариха тавана по време на карантината. В най-новата история на банковото дело у нас никога не е имало увеличени в подобен размер. Само за месец април банковите институции у нас са увеличили таксите си с цели 2%, установи проверка на „БАНКЕРЪ”. За увеличението става ясно при прочит между редовете на написаното в рубриката „Инфлация и индекси на потребителските цени за април 2020 година” на НСИ. През март увеличението на банковите такси е било в размер на 1.7%. Нп през двата „карантинни” месеца то е близо 4 процента. Читател на "Банкеръ" сигнализира, че е заплатил такса за банков превод в размер на 8 лв., която е била 5 лв. В края на първото тримесечие на 2020 година, отчетеният от банките нетен доход от такси и комисиони бележи спад от 1.1% на годишна база и от 6.8% на тримесечна база, сочи анализ на Асоциацията на банките в България. Влияние върху този резултат оказват кредитната активност, по-ниските приходи от такси и комисиони, ниските лихвени проценти, начислените разходи за обезценки, оптимизирането на разходите за дейността и по-доброто качество на кредитния портфейл. Лошото е, че проследяване на движението на таксите в отделните банки е трудно. Тези промени се въвеждат с решения на управителните органи на съответната банка. В правилника за вътрешния ред на всяка от тях е записано, че промените на таксите и комисионните е едностранно и това означава, че банките не са длъжни да информират клиентите си за настъпилата промяна.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.