Нови критерии за отпускането на еднократна помощ за семейства с деца

https://goreshto.net/novini/novi-kriterii-za-otpuskaneto-na-ednokratna-pomosht-za-semeystva-s-deca/51292 Goreshto.net
Нови критерии за отпускането на еднократна помощ за семейства с деца

Министерството на труда и социалната политика разшири обхвата на критериите за отпускане на еднократна помощ в размер на 375 лева на семейства с деца

[caption id="attachment_17411" align="aligncenter" width="365"] Семействата, които ще получат еднократна помощ, трябва да отговарят на определени критерии[/caption] Семействата с деца ще могат да възползват от еднократна помощ в размер на 375 лева, ако отговарят на определени критерии. Целта за отпускане на помощта е намаляване на негативните последици от извънредното положение. Право на нея имат родители на ученици до 7 клас, навършили 14 години и семейства, в които единият или двамата родители са останали без работа, но нямат право да получават обезщетение за безработица. От утре започва кандидатстването. Семейства с деца, в които към момента на заявяване на помощта, двамата или единият от родителите нямат право да ползват платен отпуск и са ползвали минимум 20 работни дни неплатен отпуск поради невъзможност да работят от вкъщи, ще са с предимство. Това важи и за самотните родители. За отпускането на помощта е необходимо семействата да не са получавали помощ на същото основание през настоящата година. Задължително е те нямат доходи от втори трудов договор, както и такива от наем, рента, аренда и др. Друго задължително условие е родителите да не са включени в схемата за компенсации за запазване на работните места - 60/40. Доходът на член от семейството е още един критерий - той трябва да е до 610 лв. Необходимо е в последните 6 месеца родителите или самотният родител да са осигурявани по реда на Кодекса за социално осигуряване. Това не се отнася за безработните родители, които нямат право на обезщетение за безработица. С предимство са семейства, при които единият родител е в неплатен отпуск, а другият не получава обезщетения за безработица, временна нетрудоспособност или за отглеждане на дете между 1 и 2 години, както и пенсия (изключение прави социална пенсия за инвалидност). Децата в семейството трябва да са посещавали детска ясла, градина или училище преди 13 март 2020 г. От помощта могат да се възползват и доброволни приемни семейства, семейства на близки и роднини, при които е настанено дете по реда на Закона за закрила на детето, ако отговарят на критериите за получаването й, пише news.bg.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.