Новодомци се оказаха с фактура за стотици кубици вода

Брокери съветват задължително да се изготви приемно-предавателен протокол

https://goreshto.net/novini/novodomci-se-okazaha-s-faktura-za-stotici-kubici-voda/119284 Goreshto.net
Новодомци се оказаха с фактура за стотици кубици вода

Брокери съветват задължително да се изготви приемно-предавателен протокол

Добре би било да си отваряте очите на четири при покупка на ново жилище, тъй като в противен случай може да се окажете потънали в дългове, натрупани от предишните собственици. Потърпевши новодомци алармират, че към момента масово се продават апартаменти с неплатени сметки.

 

Жител на столичния квартал „Люлин“ сигнализира за калкулирани стотици кубици вода в първата сметка на новия титуляр. Обикновено сумите за плащане изникват при смяна на титуляр по партида във ВиК дружеството или Топлофикация. В такива случаи проблемът е в разминаването на актуалните данни от водомерите и наличната информация в системата на доставчика.

 

Във въпросния случай обаче се оказва, че старият абонат е плащал водата си, но е пропуснал да предостави реален отчет и да осигури достъп на инкасаторите. Затова начислението на прогнозно потребление се оказва значително по-малко от реалното. Истината лъсва при смяната на собствеността на имота, след като купувачът е прехвърлил партидата на свое име и показал снимки на водомерите пред „Софийска вода“. Първата му сметка се оказва на стойност 500 лв. при положение, че никой не живее в жилището и там тече основен ремонт.

 

 

От ВиК посочват, че реално няма просрочване и натрупани лихви, но по някакъв начин е компрометиран реалният отчет на водомерите и допълват, че поради тази причина инкасаторът трябва да бъде допускан в жилището поне веднъж в годината. Недоразумения от този тип със сигурност ще бъдат избегнати при въвеждането на отчитане водомери с дистанционно.

 

Брокери все пак напомнят, че при продажба на имот е задължително да бъде изготвен приемно-предавателен протокол, чрез който новият собственик ще е сигурен, че няма да му се наложи да плаща стари задължения, натрупани от продавача.

Източник: Уикенд

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.