Обединение “Бузлуджанци” събра Иван Таков, Георги Първанов, Сергей Станишев и над 500 знакови социалисти под надслов: “За бъдещето на БСП и лявото" (ВИДЕО)

Ваня Григорова: Битката за София не е приключила. Въпрос на време е да се касират изборите

https://goreshto.net/novini/obedinenie-buzludzhanci-sabra-ivan-takov-georgi-parvanov-sergey-stanishev-i-nad-500-znakovi-socialisti-pod-nadslov-za-badeshteto-na-bsp-i-lyavoto-video-3/130037 Goreshto.net
Обединение “Бузлуджанци” събра Иван Таков, Георги Първанов, Сергей Станишев и над 500 знакови социалисти под надслов: “За бъдещето на БСП и лявото" (ВИДЕО)

Ваня Григорова: Битката за София не е приключила. Въпрос на време е да се касират изборите

Над 500 социалисти от цялата страна се събраха на среща "За бъдещето на БСП и лявото". Съпричастност към каузата  демонстрираха председателят на софийската организация на БСП Иван Таков, президентът Георги Първанов, бившият министър-председател Сергей Станишев, както и министрите от неговия кабинет Емилия Масларова, Асен Гагаузов и Петър Мутафчиев, заедно с бившия кмет на Смолян Дора Янкова и Калоян Паргов, който оглавяваше столичните социалисти преди Таков. Сред гостите бяха също най-острото перо на социалистите Велислава Дърева, Ваня Григорова, Мая Манолова, Светлана Шаренкова, Ангел Найденов и Кирил Добрев.

 

На връх Тодоровден, в НДК председателят на БСП - София Иван Таков и столичните социалисти дадоха старт на дискусия за състоянието на социалистическата партия. Тя преминава под мотото "Да спасим БСП и социалистическата идея!" Целта й е да се състои свободен и отговорен разговор за това как да бъдат възстановени партийните структури и вътрешнопартийния живот въз основа на демократичните принципи и норми в БСП.

 

“Възраждането на БСП е високата цел, за която работим”. Това заяви Иван Таков в словото си. Зала 6 на НДК се оказа тясна да събере желаещите от цялата страна да присъстват на разговора. Над 500 души проявиха интерес и се включиха в дискусията.

 

Лидерът на столичните социалисти направи ретроспекция и оценка на случилото се в БСП през последните две години и призова присъстващите да спрат с констатациите. "Сега трябват действия, заяви той. - Действахме решително, когато започнахме кампанията за местните избори в София. Знаехме, че ако искаме да съживим партията, трябва да действаме въпреки председателя и нейните съучастници в ръководството. А когато те правеха всичко възможно да пречат, да действаме въпреки тях. И успяхме. Успяхме да върнем идеологическия разговор в партията.

 

Обединихме се зад манифест с изцяло леви послания. Бяхме против тоталната разпродажба на общинска собственост, на концесионирането на услугите. Против отказа на общината да управлява своята собственост. Показахме, че има и друг начин. И хората го възприеха. Предлагам днес да продължим този разговор. Вече на национално ниво. Да се върнем към корените, към истинските ценности, които БСП е отстоявала през годините. Само така ще обединим лявото. Само така ще изпълним нашия дълг, завещан ни от патриарха на социалистическата партия Димитър Благоев - да смъкваме маските на тартюфите, византийците и лъжците".

 

Иван Таков добави, че е било трудно да бъдеш социалист през 1891 г. Той цитира Димитър Благоев, че тогава е трябвало човек да има здрави нерви и дълбока вяра в социализма.

 

"Днес трябва да се върнем към миналото, да разберем настоящето и да се опитаме да прозрем бъдещето. Трябва да го направим разумно и смело. Защото бъдещето на БСП и лявото днес е наша отговорност, заяви той. - Пред нас стои редовен пълен отчетно-изборен цикъл в партията. Той трябва да даде силен тласък на БСП с 4-годишен хоризонт, с нови лица, със свежи идеи, със смелост да отстояват левите ценности. От Дядото пазим и друг завет - да не вярваме на баналните очевидности и да търсим изхода в безизходността. Защото няма безизходни ситуации, има безизходни партии, които умират и изчезват от политическата сцена... БСП обаче е жива. БСП е тук днес, защото ние сме БСП.

 

Предстоящите избори налагат бързи действия. На основата на това, което направихме през последната година в София, предлагам да създадем обединение в Партията, което да наречем "Бузлуджанци". Да си дадем възможност да вършим истинска, смислена политическа работа, без да разчитаме на "идеите", "инициативите" и "мотивацията" от централното ръководство. Да покажем как може да работи истинската социалистическа партия.

 

Защото ние сме партията, а не тясното ръководство. Да, председателят държи писалката и печата, но това не бива да служи за оправдание. Ако ръководството от "Позитано" може без партия, защо партията да не може без ръководството от "Позитано"?! Да опитаме да спрем очертаващата се поредна електорална драма, в името на оцеляването на партията. Да поемем инициативата и работата по свикване на конгрес в кратки срокове. Всички знаем, че за политическия успех са необходими ясни цели и хора. Мисля, че ги имаме и двете. Трябва да действаме сега. Възраждането на БСП е високата цел, за която работим. България има нужда от силна социалистическа партия. Убеден съм, че БСП отново ще бъде тази сила. Ние ще я направим силна отново! Такава, каквато Благоев и първоапостолите я създадоха на Бузлуджа. Защото ние сме като тях. Ние сме бузлуджанци", завърши словото си Таков под бурните аплодисменти на залата.

 

Какво още казаха присъстващите на срещата под надслов “За бъдещето на БСП и лявото", гледайте в репортажа от  Зала 6 на НДК, ексклузивно в “Свободно слово”.

Източник: crimesbg.com

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.