Още един претендент за стола на Корнелия Нинова

Шефът на БСП София никак не се трогна от заплахите на червения лидер, че ще бъде изключен

https://goreshto.net/novini/oshte-edin-pretendent-za-stola-na-korneliya-ninova/127657 Goreshto.net
Още един претендент за стола на Корнелия Нинова

Шефът на БСП София никак не се трогна от заплахите на червения лидер, че ще бъде изключен

Заради ренегатството на общинските съветници на БСП в столицата начело с Иван Таков, нова дама тресе егото на лидера на червените Корнелия Нинова.

Соцфурията провидяла във волностите на председателя на столетницата в София мерак да седне наесен на поста й.

 

След като на 8 февруари изненадващо 7 от деветимата общинари, избрани с пистата на БСП, участваха в тайното гласуване и избраха „аватара на ГЕРБ“, както вече е популярен в общината Цветомир Петров – Цецо Царевицата, от ПП за шеф на местния парламент, Нинова яростно свали доверието си от тях.

 

Заваляха заплахи за изключване, публични порицания, епитети като „лицемери“ и „предатели“. Според запознати мотивите на общинските съветници от партия „Възраждане“ и БСП да подкрепят Петров били солидно осребряване на удареното рамо, подпомогнато от медиатора между ГЕРБ и ПП – небезизвестният Красимир Георгиев – Красьо Черния, за когото се говори, че от месеци се опитва да движи създаването на сглобка на местно ниво в София. Този път с успех.

Таков обаче имал и други амбиции – уж продължаващ да е в опозиция на Цветомир Петров и мнозинството в общината заедно с колегите си, той бил наясно и че заради Нинова и егото й му се разминала възможността да е председател на общинския съвет, каквато договорка имало, разкриват общинари. Лично Корнелия порязала мераците някой от хората й да застава начело на съвета и настоявала остро БСП да си пее едно и също: „Диана Тонова за председател, „червените“ в опозиция“, и провалила възможностите за кариерно развитие на столичния „червен“ шеф Иван Таков, който е наследник на славната „червена" фамилия Такови – четвърто поколение социалист и от дълго време с шефката му не мелят добре брашно.

 

Соцфурията сериозно се притесни по време на номинациите за кмет на София, тъй като Таков получи същия брой, какъвто и фаворитката Ваня Григорова – днес и двамата мразени от Нинова почти еднакво. В момента председателят на „червените“ в столицата обяви, че изобщо не се „вълнува от мнението на Корнелия, която „правела от мухата слон“, и откровено намекна, че ако партията пожелае и изпита нужда, той може да се кандидатира наесен за креслото й на председател на партията.

 

Слухове за подобни намерения на Таков вървят отдавна, след като той придоби широка популярност в БСП и извън столицата. Градският съвет на БСП, както и столичните организации одобряват открито Таков, тъй като внукът на шумкаря Пеко Таков успява да мобилизира столетницата и да съживи реномето на беззъбата опозиция. Затова и Нинова досега не го е изхвърлила от партията – имало сериозни рискове от бунт и масови напускания на членове в навечерието на евровота, въпреки че той често ярко й се противопоставя.

Такива заплахи вече бяха направени от младежкото БСП в столицата, въпреки че Нинова още умувала дали да не изключи Иван Таков и общинаря Иван Пешев, а да остави с порицание останалите съветници, подкрепили избора на Цветомир Петров за председател на СОС.

 

Изключи ли всички за „предателство“, БСП не само че няма да има никакво лоби в общината на партийните си интереси, а ще остане за пръв път без група в СОС в новата история на партията, бил единият аргумент за пощада. Затова и се бавело насрочването на Национален съвет на БСП, който да реши съдбата на ренегатите.

 

Егото на „крушовската Борджия“, както я наричат някои, не позволявало да се гази йерархията в БСП и да се подрива авторитетът й, ала заплахата отсега да започнат истерии покрай лидерския пост насред кампания за евроизбори, била повече от притеснителна за Нинова.

Затова и „червените“ преценяват вината на всеки от гласувалите за нова сглобка в общината, за да тупат топката, докато реши главатарката им какво да прави с оредяващата си партия.

Източник: Уикенд

 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.