Пеевски сезира ДАНС и прокуратурата за обсебени имоти от Русия в България

В сигнала на председателя на ПГ на ДПС до двете институции е посочено, че 11 хил. кв. м. в района на язовир „Искър“ са във владение на Москва

https://goreshto.net/novini/peevski-sezira-dans-i-prokuraturata-za-obsebeni-imoti-ot-rusiya-v-balgariya-3/121043 Goreshto.net
Пеевски сезира ДАНС и прокуратурата за обсебени имоти от Русия в България

В сигнала на председателя на ПГ на ДПС до двете институции е посочено, че 11 хил. кв. м. в района на язовир „Искър“ са във владение на Москва

Лидерът на ПГ на ДПС Делян Пеевски сезира ДАНС и прокуратурата за множество имоти у нас, които са във владение на руската държава неправомерно, земи и сгради, за които няма данни да имат дипломатически статут, по думите му. Той настоява двете институции незабавно да установят собствеността на въпросните имоти, сред които и този на църквата "Св. Николай Мирликийски - Чудотворец".

 

В сигнала си Делян Пеевски обръща внимание на компетентните органи за редица медийни публикации, които осветяват механизмите за обсебване на апетитни имоти и земи в България от страна на Руската федерация, цитира го  пресцентърът на ДПС.

 

Пеевски сигнализира прокуратурата и ДАНС да се запознаят с разследването на журналистката Генка Шикерова от "Свободна Европа" - "Завладян неправомерно", от което се създават обосновани предположения, че руската държава владее хиляди квадратни метра земи в България, сред които са обекти от значение за националната сигурност или граничещи с такива.

 

Фрапантен е примерът със заградени над 11 хил. кв. м. в санитарно-охранителната зона на язовир "Искър", който снабдява с вода София, за който няма документи за собственост, но е владение на Руската федерация.

 

В сигнала си Делян Пеевски обръща внимание на прокуратурата и ДАНС, че всяко забавяне или нерешителност на българските власти по отношение на разрешаването на тези стратегически за страната ни въпроси от една страна нарушава обществения интерес, от друга страна създава предпоставки за развитие на опасни влияния, свързани с интересите на Русия.

 

Затова е необходимо да бъдат предприети незабавно всички законови действия, с които да се защитят националният интерес и суверенитет, заключва в сигнала си Делян Пеевски.

 

За трайното разрешаване този проблем, като законодатели, ние ще използваме всички парламентарни способи и заедно с колегите от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, които вече заявиха нагласа за законодателни промени ще внесем своите предложения в Народното събрание, заявява още председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски.

Източник: dir.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.