Преди минути: Президентът Румен Радев взриви с изказване! (виж тук)

https://goreshto.net/novini/predi-minuti-prezidentat-rumen-radev-vzrivi-s-izkazvane-vizh-tuk/51070 Goreshto.net
Преди минути: Президентът Румен Радев взриви с изказване! (виж тук)

Президентът на България Румен Радев е повече от категоричен!

Преди минути президентът Румен Радев направи официално изказване. То беше публикувано и разбуни духовете в мрежата. Предаваме ви думите на държавния глава без редакторска намеса:

"Президентската институция все по-уверено задава политическия дневен ред и продължава да отстоява укрепването на държавността. И през третата година от своя мандат продължих да бъда бариера срещу лобисткото законодателство и решенията, които са в разрез с обществения интерес. Мой основен приоритет ще продължава да бъде отстояването на демокрацията, разделението на властите, правата на гражданите, защитата на собствеността, свободата на словото – като фундамент на правовата държава и предусловие за икономически просперитет.

Все още обществото ни е изправено срещу безнаказани корупция и престъпност; задушена свобода на словото; лобистко законодателство; липса на прозрачност, отчетност и отговорност в управлението; еднолично разпореждане с бюджета и обезличаване на институциите; отслабен суверенитет. Всичко това продължава да отчуждава българите от собствената им държава, България се топи, а много наши сънародници в най-активната си възраст продължават да напускат страната. Необходимо е възстановяване на доверието в изборния процес чрез своевременни и рационални законови промени, 100% машинно гласуване с цел елиминиране на недействителните бюлетини, грешките и машинациите в броенето и оформянето на резултатите, ограничаване на купения и контролиран вот. Ще продължа с усилията си в борбата срещу корупцията и ще продължа да посочвам институции и решения, които генерират условия за корупция. Ще съдействам с всички средства КПКОНПИ да се превърне в ефективен орган с активни механизми и инструменти за установяване на несъответствие между доходи и разходи. Ще настоявам за въвеждане на електронното управление като фактор за повишаване на прозрачността. По отношение на националната сигурност ще продължа да работя за хармонично развитие на отбраната, за пълноценна реализация на проектите за модернизация със съпътстващо пълноценно индустриално сътрудничество и трансфер на технологиите, както и за повишаване на социалния статус и мотивацията.

Във външната политика ще продължа да се ръководя от заложените в Конституцията цели за превръщането й в гарант за националната сигурност и независимост. Ще продължа да работя за привличането на чуждестранни инвестиции и промотиране на българския бизнес, както и за защита на правата на българските общности зад граница и тяхното духовно приобщаване към родината.

Ако Перник е провалът във водния сектор, то резултатът от миналогодишния международен тест PISA за 9-класниците има същия ефект върху образованието и нашето бъдеще. Образованието трябва да се превърне в стратегически национален приоритет. Трябва да си поставим високи цели – на следващия международен тест PISA след 3 години да сме започнали устойчиво движение нагоре към средните европейски нива. Това означава решителни действия и то сега. Длъжен съм да заявя, че предприетите мерки са в правилната посока, но са недостатъчни като обхват, като иновативност и като финансиране. Нуждаем се от прелом – в квалификация на учители, заплащане, стимули, инфраструктура и оборудване, професионално образование, нови форми и методи на обучение, а и нови инициативи - например регионални центрове за подготовка на децата за дигиталните технологии и иновациите.

Най-важният залог за бъдещия ни успех е инвестицията в хората. Затова в рамките на Консултативния съвет за национална сигурност ще търся консенсусни решения за законови, организационни и финансови механизми в три основни области: образование, детско здравеопазване и стимулиране на младите семейства.

Детското здравеопазване трябва да преодолее липсата на оборудване и финансиране за лечение и рехабилитация, за профилактика и превенция, за специализация и повишаване на квалификацията на педиатрите. Педиатрията трябва да се превърне в привлекателна специалност. Проблемът с детското здравеопазване трябва да се решава паралелно и с развитието на детския масов спорт като фактор за здраве и функционалност на нашите деца. Семейните политики следва да са насочени към преодоляване на негативните демографски тенденции. Целта е не просто повишаване на раждаемостта, а всеобхватна политика, с която младите да усещат грижата на държавата и да виждат сигурност и смисъл да остават в България. Същите програми трябва да стимулират младите родители да се образоват и да работят. Трябва да търсим решение и за доходите на българските пенсионери, защото тяхната бедност и лишения са морален провал на всяко управление. Имам високи амбиции за България. Ние можем и трябва да превърнем България в нормална европейска демократична държава – с пълноценни и демократични институции, със сигурност и европейски доходи за гражданите, със зелена високотехнологична икономика, с качество на инфраструктурата и обществените услуги. Но съм и реалист и вярвам, че пътят към успеха започва със свалянето на розовите очила, за да не се спъваме в проблемите", заяви преди минути президентът Румен Радев.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.