Пробив! Атанас Зафиров ще ръководи БСП до конгреса.  “Тук не е СДС”, скандираха младите социалисти. Вътрешната опозиция се втвърди

Той е избран със 104 гласа от общо 105-има присъстващи на пленума

https://goreshto.net/novini/probiv-atanas-zafirov-shte-rakovodi-bsp-do-kongresa-tuk-ne-e-sds-skandiraha-mladite-socialisti-vatreshnata-opoziciya-se-vtvardi-7/136009 Goreshto.net
Пробив! Атанас Зафиров ще ръководи БСП до конгреса.  “Тук не е СДС”, скандираха младите социалисти. Вътрешната опозиция се втвърди

Той е избран със 104 гласа от общо 105-има присъстващи на пленума

“Тук не е СДС”! С този призив представители на младежкото обединение в БСП посрещнаха членовете на червеното ръководство днес, когато се събра Пленумът на партията.

 

За временен председател на БСП бе избран Атанас Зафиров, който ще ръководи БСП до редовния конгрес през ноември. За него гласуваха 104 делегати от общо 105-има присъстващи на пленума, сочи предварителната информация от киносалона на "Позитано" 20, където все още тече заседанието. Трима социалисти са гласували с "въздържал се". Припомняме, че веднага след изборите той се обяви за преговори с ГЕРБ. Повечето от делегатите открито заявиха, че не са съгласни с политиката, водена от Корнелия Нинова и отказват да подкрепят протежето й Георги Свиленски за  председател на парламентарната група.

Младите социалисти, водени от лидера си Габриел Вълков и дъщерята на Антон Кутев - Мина, дойдоха на "Позитано" 20 да изразят задоволство, че Корнелия Нинова се е оттеглила от поста веднага след като те са я призовали за оставка. Те бяха отпечатали специални позиви, в които призовават актива към реформи и обединение в ляво, наречен “Пътеводител на социалистическата идея", които раздадоха в партийната централа. Два от плакатите залепиха и на самия вход на партийната централа.

 

В документа те призовават за избор на друг лидер, като заявяват, че "Тук не е СДС! Не искаме новите лица на БСП да бъдат от младежкото СДС", с намек по адрес на бившия младежки лидер на синята партия Калоян Методиев, който вече е депутат от БСП.

 

Бившият лидер на БСП-София Калоян Паргов, който беше наказан и отстранен от партията по настояване на Нинова, се обърна към съпартийците си с думите: “Днес е един слънчев ден, топъл ден. Топъл ще бъде и в централата очевидно". Паргов също коментира решенията на Съвета на коалицията, в които вече беше обявено, че Свиленски ще поеме партията до избора на нов лидер, а заместници ще му бъдат Христо Проданов и Иван Ченчев. Паргов напомни, че коалиционният съвет се провежда, след като вече има решение на съответната партия. "Когато отива на коалиционен съвет, тя отива с решение на своя орган", наблегна Паргов, докато в случая Националният съвет заседава ден след въпросното заседание на коалиционния. "Очаквам да върнем колективността и колективните решения, такава партия, каквато е била БСП 133 години", каза той.

 

На влизане на заседанието на Националния съвет, бившият лидер на столичните социалисти и водач на групата общински съветници в София Иван Таков коментира като нередно подаването на оставка на цялото Изпълнително бюро от страна на Нинова. Подумите му това не звучи легитимно, тъй като самата председателка е подала пък своята оставка два-три дни по-рано и вече не е в качество да депозира тази на цялото ръководство.

 

"Това са наистина някакви отчаяни опити за своето лично спасение, които прави Корнелия Нинова, които за мен са показателни за всичко, което се случваше досега. Време е да затворим една срамна страница в историята на партията, но и да не забравяме какво се е случило, за да не се повтарят тези неща, които доведоха до наистина едно идейно, организационно, а както виждаме - и електорално катастрофално състояние на партията в момента", категоричен е Таков.

 

Занапред, по думите му, трябва да се говори за обединение на лявото, за нови хора, за нови идеи и да се върнат социалистите към техните ценности. Самият той отказа да коментира дали ще се кандидатира за лидер на партията на предстоящите вътрешнопартийни избори.

 

Към този час Пленумът все още заседава и след повече от два часа още са на втора точка от дневния ред, в която обсъждат изборния провал на БСП, издадоха наши източници от залата.

Източник: svobodnoslovo.eu

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.