Радев изхвърли скандалния Копринков

Президентът обърнал гръб на съветника си след сигнали за рекет над бизнесмени

https://goreshto.net/novini/radev-izhvarli-skandalniya-koprinkov-5/135885 Goreshto.net
Радев изхвърли скандалния Копринков

Президентът обърнал гръб на съветника си след сигнали за рекет над бизнесмени

След оплакването на група влиятелни предприемачи на президента Румен Радев от безкрайната наглост на секретаря му по вътрешна политика Николай Копринков, столът му окончателно се е разклатил.

 

Така и не става ясно какво точно е поискал от тях екскметът на с. Труд – дали ги е рекетирал или пък ги е конкурирал в точно определен бизнес. Запознати намекват загадъчно, че не е изключено напрежението да е породено от имотни сделки.

 

В крайна сметка, за да не избухне публичен скандал, президентът е предпочел деликатно да го отпрати към родния му край. Засега името и снимката на Копринков продължават да стоят на официалната страница на Президентството, но според запознати той вече е безгласна буква на „Дондуков“ 2. Поне от 2 месеца Копринков не се е вясвал на предишното си работно място, а запознати разкриват, че е окончателно разжалван.

В родното си село Николай Копринков няма да стои със скръстени ръце. Семейството му има хотел, естествено декориран в патриотичен възрожденски стил. Официално за него се грижи сестрата на съветника Мария Грънчарова. Комплексът е наречен „Дияна“, на името госпожа Копринкова – майката на двамата.

Още при първия мандат на Радев медиите обширно писаха репортажи за това място, като не пропускаха да подчертаят, че тук се отбивал да хапне Румен Радев, по времето когато се подвизавал като шеф на близката авиобаза.

 

Бъдещият му. секретар тогава бил само селски кмет, но винаги настанявал летеца в уютно сепаре и присядал при него да бистрят политиката. Така се родила дружбата им, прераснала по-късно в професионално сътрудничество.

 

Сега разжалваният президентски секретар се готвел да вдигне и втори туристически комплекс, още повече че селото е близо до Пловдив и потокът от гости е гарантиран. Дали и този хотел ще е в стила на някогашните български къщи, предстои да видим.

Според запознати не е изключено да бъде и с друг облик, още повече че сестрата на Копринков много харесвала Дубай. Не са поискали и не са направили някой „Бурж Халифа“ в село Труд, казват те, подчертавайки, че семейството има достатъчно пари, за да си го позволи.

 

Сестрата на Копринков преди време също беше в епицентъра на скандал, свързан с имоти. Оказа се, че тя хитро продала скъпо и прескъпо някаква пустееща земя в село Труд и си купила евтино апартамент от 105 квадрата и гараж, за по 500 евро на квадрат, при това в прословутата сграда „Диамант“ на „Артекс“ в скъпия столичен район „Изгрев“. Там, както е известно, живеят все по-първи хора, там е апартаментът с асансьор на Цветан Цветанов, жилището на Цецка Цачева и други подобни персони.

 

Мария Грънчарова е купила и хубав парцел в софийското село Герман, което напоследък е с реномето на предпочитан район за богаташки резиденции.

Застрояването на това владение на Копринковата сестра е поето от бизнесмена Пламен Манолов, някога финансов съветник на боса на ВИС Георги Илиев, след това ръководител в спортното министерство по времето Красен Кралев, а после член на директорския борд в държавно дружество „ВиК холдинг“. С подобни приятели да не ги мислим нито Копринков, нито сестра му Мария Грънчарова.

 

Пръв Бойко Борисов намекна публично, че има нещо гнило около секретаря по вътрешна политика, като използва многозначителната фраза „пътя на копринката“. На всички стана ясно, че Борисов намеква за контрабандни канали, които господинът владее и управлява. Дори от уважавани НПО-та заявиха, че Копринков кадрува на „много от ключовите места за внасяне на контрабандни стоки“, по които текат огромни пари.

 

Да припомним, че и бившият служебен премиер Стефан Янев намекна, че Копринков се опитва „да прави някакви неща“ зад гърба му. Генералът заяви: „Може би за тези седем месеца сме се видели един или два пъти. Но въпросът е, че той вероятно се е опитвал зад гърба ми да прави някакви неща, които аз съм парирал, когато съм знаел за тях”.

 

Като доверено лице на президента, поне по онова време, Стефан Янев се опита да омаловажи „упражненията“ на Копринков, каза, че били „дребни неща“. Така или иначе, може да са дребни, може да са едри, но на всички стана ясно, че на Янев му е прекипяло и затова заговори публично за интригите на съветника

 

Преди да стане президентски секретар, Николай Копринков е известен само в село Труд, а също и на БСП кръгове в Пловдив. Лансиран е в партията от бизнесмен Георги Гергов, който е с руски паспорт и е почетен руски консул в Пловдив. Той издига Копринков като активист на БСП в пловдивската Община Марица. Преди да бъде лансиран за кмет на село Труд, Копринков, който е физкултурник по образование, е отговорник за Пловдив на Агенцията за младежта и спорта, начело на която тогава стои Весела Лечева. Както е известно, тя също е първа приятелка и на Георги Гергов, и на Румен Радев.

 

Като президентски съветник Копринков в началото работи в тандем с друга пловдивска креатура – Пламен Узунов, който след поредица скандали от секретар по правни въпроси и антикорупция сигурност и отбрана вече е понижен в съветник, и то само по правни въпроси, все пак на цяла България стана ясно, че антикорупцията не е силната му страна.

 

През първия президентски мандат на Радев се носят легенди за двамата кадровици Пламен Узунов и Николай Копринков, които назначават свои хора на престижни и високоплатени служби. Бяха извадени и много доказателства за тяхното участие в пловдивската масонската ложа „Слънце Ориент“, чийто ментор е бившият зоотехник и верен приятел на Кремъл Георги Гергов.

 

За всичко това Румен Радев обаче остана сляп и глух. Дори когато от двамата пловдивчани вдигна ръце и неговият главен секретар Димитър Стоянов, до когото достигнали сигнали, че двамата назначават и уволняват в изпълнителната власт. Запознати напомнят, че иначе верният на президента Димитър Стоянов тогава заплашил да напусне, но без резултат.

 

Факт е, че за аферите на Копринков се заговори през 2021 г., но президентът Румен Радев си мълчи по въпроса и не е казал лоша дума за секретаря си. И сега, както ни уверяват запознати, е предпочел тихомълком да го изчегърта, а за да се стигне дотук, явно става дума за много голяма издънка.

 

А дали на нея ще реагира и прокуратурата, предстои да видим, понеже темата е в развитие. Така или иначе, според запознати, той се оттегля с няколко милиона лева. Една от първите му задачи в момента била да си търси къща в Гърция, твърдят още те.

Източник: Уикенд, crimesbg.com

 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.